Hoppa till huvudinnehållet

Drottning Sonja om konsten: ”Det som håller en vid liv”

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
H.M Drottning Sonja av Norge anländer till torsdagens vernissage på Lerinmuseet i Karlstad.
H.M Drottning Sonja av Norge anländer till torsdagens vernissage på Lerinmuseet i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

För Norges drottning Sonja, 84, betyder konsten mycket – inte minst för henne själv som konstnär.

– Det är det som håller en vid liv, tror jag. Att man har något att se fram emot emellanåt där man kan pusta ut, säger hon.

Lars Lerin firar med drottningen på besök: ”Hon har en sådan otrolig energi”

Drottning Sonja av Norge är sommarens gästutställare på Lerinmuseet i Karlstad. En klart högtidlig inramning till museet som tioårsjubilerar i år – och själv verkar drottningen trivas där hon befinner sig.

– Det är väldigt trevligt att vara här och få lov att besöka Lars och Junior, säger hon.

– Det är mitt första besök till Sandgrund och det är väldig trevligt att få uppleva. Det är ett fantastiskt fint galleri. Lars har ju som ni vet bott många år i Lofoten och när jag kommer hit och ser alla dessa bilder här så blir jag helt... det är fantastiskt!

– Du längtar tillbaka, frågar Lars Lerin drottningen som direkt svarar:

– Absolut! Och det tror jag att du också gör?

Arbetat tillsammans

När det gäller gästutställningen är det faktiskt inte så långsökt att det skulle bli den kungliga inramningen som det blivit. Drottningen och den värmländske akvarellkonstnären har träffats förut, och även jobbat konstnärligt tillsammans.

I januari möttes de i Oslo för att arbeta med koppargrafik och det är de verken – där man tydligt ser kopplingen till deras gemensamma kärlek till Lofoten – tillsammans med drottningens egna arbeten i grafik och keramik, som nu ställs ut i Karlstad.

”Vi är väldigt lyckliga över att drottningen ville komma. Både med utställningen och sig själv”, säger Lars Lerin.
”Vi är väldigt lyckliga över att drottningen ville komma. Både med utställningen och sig själv”, säger Lars Lerin. Foto: Tommy Andersson

När drottning Sonja berättar om de verk hon har gjort på egen hand beskriver hon hur hon bland annat arbetar med cellofan som hon stryker apelsinolja på och sedan applicerar på duken.

– Det är en väldigt spännande och rolig teknik. Man vet aldrig vad det blir. Men det är det som är så spännande! Och jag har använt ganska kraftiga färger. Men det passar ju nu till sommaren.

Vad inspirerar drottningen konstnärligt?

– Det är mycket. Att gå i fjällen och se saker, det är färger, strukturer... Det är mycket som inspirerar.

Det norska kungahuset berättar på sin hemsida att drottning Sonja har många intressen som hon kombinerar med rollen som ”landets førstedame”, och att ett av intressena är just konsten.

Men att hitta den tid för konstnärligt skapande som hon skulle vilja är kanske inte alltid så enkelt.

– Det är det som är utmaningen, att få några dagar ledigt emellanåt. Så det blir inte så mycket som jag skulle vilja, dessvärre. Det gör det inte. Men det är väldigt fint att få ha såna dagar som jag hade med Lars när det bara handlar om det. Och de dagarna är guld värda. Att slippa allt det andra och bara koncentrera sig på en sak.

I bakgrunden syns några av verken som drottning Sonja gjort i grafik och keramik.
I bakgrunden syns några av verken som drottning Sonja gjort i grafik och keramik. Foto: Tommy Andersson

”Trodde jag skojade”

Lars Lerin är å sin sida glad över att kunna presentera drottning Sonja som gästutställare under sommaren.

– Det är ju högtidligt. Hon tyckte väl att det var en rolig idé att ställa ut här när vi nu också har jobbat ihop, säger Lars Lerin.

– Men egentligen är det hans idé, säger han och tittar på maken Junior som fyller i:

– Lars trodde att jag skojade. Men vi bestämde oss för att vi ville att hon skulle komma och så bjöd vi henne och hon tackade ja.

Hade Junior fått bestämma hade det för övrigt blivit dubbelt upp av drottningar på besök. Drottning Silvia, som besökte Lerinmuseet för några år sedan i samband med inspelningen av SVT-serien "Lerins lärlingar", blev inbjuden till vernissagen som hölls för ett slutet sällskap under torsdagskvällen.

– Jag hade kontakt med henne för tre veckor sedan men hon kunde inte, säger Junior.

– Men en drottning är bättre än ingen, säger Lars och ler.

”Lars trodde att jag skojade. Men vi bestämde oss för att vi ville att hon skulle komma och så bjöd vi henne och hon tackade ja”, säger Junior.
”Lars trodde att jag skojade. Men vi bestämde oss för att vi ville att hon skulle komma och så bjöd vi henne och hon tackade ja”, säger Junior. Foto: Tommy Andersson
Drottning Sonja av Norge ställer ut hos Lars Lerin.
Drottning Sonja av Norge ställer ut hos Lars Lerin. Foto: Tommy Andersson

LÄS OCKSÅ:

Drottning Silvia inviger Lerins lärlingar

Artikeltaggar

Drottning SilviaDrottning Sonja av NorgeKarlstadLars LerinLerinmuseetNöje/KulturSandgrundsudden

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.