Vi ska lära oss tälta – 16 år senare

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Anders Bjurö/TT
Ni tänker jordgubbstårtor, dans runt midsommarstången och små grodorna. Jag tänker mygg, myror och kokkaffe.

Jag och min kompis Hanna ska frångå traditionerna kring midsommar, eller ja. Ingen sill, klä någon stång eller sjunga snapsvisor. I stället ska här fokuseras på välbefinnande, lugn natur och en vacker solnedgång(?) om SMHI:s prognos stämmer.

Vad tror ni vi ska göra? Korrekt, tälta ute i det vilda. Ingen av oss har gjort detta innan, men hur svårt kan det vara? Jag sov visserligen i tält midsommaraftonen 2006, i en kompis trädgård. Inga svårigheter alls. Jag och vännerna gav däremot upp efter några timmar på grund av regn och mygg, gick in i villan, la oss på köksgolvet och sussade till de tidiga morgontimmarna.

Så 16 år senare vill jag ha revansch, förstås. Planeringen är gjord in i minsta detalj, det har inhandlats spritkök, liggunderlag, kokkaffe, rosévin och matvaror som klarar värmen utan kylskåp. Tältet från -06 är vädrat sedan flera dagar, likaså en stackars sovsäck. Platsen är utsedd intill en sjö, min noja för att bli utsatt för diverse övergrepp av okända personer tyglad och allt är i hamn, tror vi.

Förmodligen slutar allt med att det blir regn, myggen överfaller oss – och vi kommer koka sönder av värme i sovsäckarna.

Nej, det kanske är lika bra att hålla sig till traditionerna ändå?