Hoppa till huvudinnehållet

15 miljoner behövs för att få fart på ridklubben: ”Tanken är komma i gång i höst”

Publicerad:
Ut- och ombyggnaden av Färjestads ridklubb pausades för ett år sedan. Nu fattas det 15 miljoner kronor i budgeten för att projektet ska bli klart till sommaren 2024.
Ut- och ombyggnaden av Färjestads ridklubb pausades för ett år sedan. Nu fattas det 15 miljoner kronor i budgeten för att projektet ska bli klart till sommaren 2024. Foto: Håkan Strandman

Ut- och ombyggnaden av Färjestads ridklubb sattes på halt i juni 2021.

– Tanken är att komma i gång igen i höst innan hästarna stallas in för vintern, säger Henrik Lander (C).

Men då krävs det ett tillskott i budgeten på 15 miljoner kronor.

Det var i juni 2018 som politikerna gav tummen upp för att rusta upp den kommunala anläggningen som är granne med Färjestadstravet. Politikerna sköt till 59,5 miljoner till projektet.

Upphandlingen blev emellertid överklagad och byggstarten försköts från 2020 till 2021. Ganska omgående upptäcktes att markförhållandena inte var de bästa.

– Förutsättningarna var mycket sämre än vi trodde på förhand. Det behövs pålas för att vi ska kunna ha husen där vi har tänkt oss, säger Henrik Lander som är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Enligt den senaste budgetkalkylen kostar hela projektet 88 miljoner kronor.
Enligt den senaste budgetkalkylen kostar hela projektet 88 miljoner kronor. Foto: Håkan Strandman

I samband med att projektet pausades flyttades placeringen av byggnaderna österut för att inte komma i kontakt med Färjestadsbäcken. Den merkostnad som uppstod på 14 miljoner täcktes internt inom nämnden då det blev pengar över från bygget av nya Sundsta-Älvekullegymnasiet.

Vid onsdagens nämndsammanträde hade politikerna tre alternativ att ta ställning till.

– Att förstärka marken rejält och komplettera budgeten efter världsläget. Alternativ två var att gå tillbaka till ursprungsalternativet och titta på en lösning med bäcken samt att fortsatt söka dispens hos länsstyrelsen. Det sista alternativet var att söka efter en ny lokalisering, säger Henrik Lander.

De nuvarande stallboxarna uppfyller inte alla krav som länsstyrelsen ställer. Det är en dispens utfärdad i avvaktan på nybygget.

Nämnden var enig om att ansöka om mer budgetpengar för att uppföra två nya ridhus, som byggs ihop, och ett nytt stall.

– Det är ett bra läge och vi vill komma vidare i frågan och se till så att ridklubben får en bra verksamhet. Det är en mycket viktig och medveten satsning på ridsport som vi vet lockar flest tjejer, säger Henrik Lander.

Alternativet ryms emellertid inte inom den nuvarande budgeten på 73,5 miljoner kronor (59,5 plus 14) utan det krävs ett tillskott på 15 miljoner. Fördyringen är kopplad till det rådande världsläget och de omfattande markarbeten som krävs.

Henrik Lander hoppas på positiva besked från kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i augusti. Då kan projektet vara färdigställt till sommaren 2024.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFärjestads ridklubbHästsportKarlstad

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.