Fyraåringen: ”När jag blir stor ska jag inte bli arg som du”

Familj
PUBLICERAD:
Ett tålamod somt tryter hör nog till föräldraskapet, resonerar krönikören.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
”Mamma, när jag blir stor ska jag inte bli arg som du.”

Sonens ord brände till ganska så bra i magen när han yttrade dem strax innan han somnade för kvällen.

Bottenlös skam. Men jag kunde inte direkt klandra honom. Jag hade varit väldigt irriterad hela eftermiddagen. Det hade varit en sådan där eftermiddag när gafflar hade rispats i olika slags möbler, eller bara kastats rakt ut i rummet utan förvarning. En eftermiddag när jag fått plötsliga smällar i ryggen av varierade typer av hårda leksaker. En eftermiddag när order om att barnen skulle göra än det ena än det andra hade bemötts med tvärsäkra ”NEJ”, skrik, eller – än värre: total nonchalans.

Det var en sådan där eftermiddag när det enda man till slut har att ta till är volymen på rösten som talar om att ”JAG ÄR SÅ FRUKTANSVÄRT TRÖTT PÅ ATT DET SKA VARA SÅHÄR.”

Kvällen blir till natt och en ny dag gryr och de små monstren förbyts till de små, mjuka och oskyldiga, rara liv de ju också är.

Moderns skam sitter i.

Men det är väl också så det är att vara förälder.