Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Moderaternas chanser i Karlstad bara sjunker och sjunker och sjunker

Publicerad:
När Per-Samuel Nisser packar ihop i valet, lutar det åt att Moderaterna går fram - men inte tillräckligt för att kompensera för samarbetspartiernas förluster.
När Per-Samuel Nisser packar ihop i valet, lutar det åt att Moderaterna går fram - men inte tillräckligt för att kompensera för samarbetspartiernas förluster. Foto: Tommy Andersson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Till slut verkar det bara vara Moderaterna och Sverigedemokraterna kvar på högersidan. Det räcker inte för att få fortsätta styra Karlstad.

Granntidningen presenterar en lokal opinionsundersökning och spekulerar i hur en politisk majoritet kan se ut efter valet. Opinionsmätningar är ofta kul, och här bekräftar den väl vad vi redan visste: att polariseringen ökar även i Karlstad där de två största partierna – förvisso ett väldigt mycket större än det andra – båda ökar på småpartiernas bekostnad.

Socialdemokraterna växer – och så även Moderaterna. Trist för Moderaternas nya toppnamn Torin är att den oro han helt uppenbart närt om krympande småpartier vid sin sida också tycks sann.

I NWT:s opinionsmätning ser det nämligen ut som att det inte bara är Liberalerna som ryker i höst, KD tappar också mark. Då räcker det inte om M går fram några mandat, det räcker ändå inte för att kompensera – precis ledarsidan redan tidigare under våren konstaterat.

Genom att i intervjuer ha öppnat för ett samarbete med Sverigedemokraterna, har Torin redan knuffat de enda två partierna i det nuvarande samarbetet som verkar komma in i kommunfullmäktige efter valet, Centern och Miljöpartiet, ifrån sig. Och det är två partier som tillsammans med S skulle få egen majoritet i kommunen om opinionsmätningen skulle övergå i valresultat.

Ett mittenalternativ vore dessutom vara taktiskt rätt för Socialdemokraterna. Att som Stefan Löfven lyckades med, bryta upp ett gammalt cementerat ”allians”-samarbete, har på riksplanet fört in en kil mellan M och C som numer står på större avstånd än nånsin tidigare.

Sen gäller det förstås att Centern lokalt inte likt partiledaren irrar omkring utan att vilja eller våga välja sida. Men visst väljer väl C i Karlstad fortsatt makt om de kan?

Artikeltaggar

Alexander TorinKarlstadLedareModeraternaSocialdemokraternaSverigedemokraterna