LEDARE: Flummigare att behålla F-betyget än att göra sig av med det

Ledare
PUBLICERAD:
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) överväger att slopa F-betyget i betygssystemet. Det vore ett rimligt första steg till en bättre skola.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Dagens budskap till liberala politiker som ger sig in i en skoldebatt de helt enkelt inte behärskar: Det bättre att vara tyst och låta folk tro att man är dum än att öppna munnen och undanröja alla tvivel.

Är det 20, 30 eller 40 år sedan du själv senast gick i skolan är det möjligen lätt att tycka en massa saker om dagens skola men desto svårare att förstå den. Betygssystemet har ändrats flera gånger och är till och med för dagens elever i skolan och deras föräldrar svårbegripliga att navigera.

Ett trick som ledarsidan ständigt tillämpar inom skolpolitiken är att lyssna på lärare mer än politiker. De vet mer – och har fokus på elever och kunskap istället för att få till snärtiga citat i skoldebatten. De står också, på det stora hela, fria från låsta partilinjer. Ja, lyssnar man på lärardebatten skulle man lätt kunna luras att tro att de nästan hör till samma parti, för de är nästan förbluffande överens om vad som funkar och vad som inte funkar i skolan.

Det gjorde skolminister Lina Axelsson Kihlbloms (S) utspel om F-betygen häromdagen extra intressant.

I en intervju i Dagens Nyheter resonerar skolministern om DN-granskningen som visar hur låg utbildning ökar risken att dö ung, och om hur betyget F i grundskolan stänger ute elever från gymnasieskolan.

Ett enda F i något av kärnämnena i betyget sätter nämligen stopp för studier i ett nationellt gymnasieprogram – även praktiska utbildningar. Och F i minst ett kärnämne är det nästan var sjunde elev som har.

Därför överväger Axelsson Kihlblom att föreslå att det betyget slopas.

”FLUM”, skriker då liberala politiker. ”FLUUUUUM!!”

Fredrik Malm, skolpolitisk talesperson för Liberalerna, menar att ”elever presterar bättre när de har mer att sträva efter” och kör en välkänd liberal klyscha om att ”ska du hoppa höjdhopp så måste du ha en ribba”.

Det är inte överraskande men ändå fascinerande med tanke på att just Liberalerna som skriker högst. Liberalerna som i decennier nu dunkat på om hur alla ”inte kan bli akademiker” och hur ”alla inte har läshuvud” som en ursäkt för att sabba yrkesprogrammen så att få elever sökte sig dit.

Nu kräver de istället att ribban för att gå yrkesprogram ligger kvar på en nivå en av sju inte når. Ökade resurser i grundskolan för att hjälpa fler att nå målen? Absolut. Ju bättre kunskaper eleverna har med sig även in i praktiska program? Självklart!

Men där någon med det gamla 1–5-betygen kunde få en etta i matte eller svenska och gå vidare till en framgångsrik karriär som mekaniker, stängs och låses nu istället en dörr till den framtiden.

Det är, som en lärare konstaterade på Twitter, helt enkelt inte möjligt att ha en gräns för godkänt som ”alla” grundskoleelever kan nå som samtidigt är en rimlig spärr för studieförberedande gymnasieprogram.

Alla ska komma över ribban och samtidigt ska den vara spärren för all vidareutbildning. Ja hörni, då är det inte längre en fråga om att tillföra resurser för nivån på den ribban kommer ju aldrig att kännas vettig.

Bara ungefär en procent av eleverna i grundskolan går på särskola, alla andra ryms inom den ordinarie grundskolan. Spännvidden inte bara i kunskap utan förutsättningar är alltså enorm. Tillhör man procenten närmast över särskolenivå är säkerligen inte målet teoretiska högskolestudier. Men det betyder ju inte att vi ska sätta upp extra höga hinder för dessa att hitta en väg till en praktisk utbildning som ger en framtid, som ger jobb och inkomst.

Att slopa F-betyget är varken flummigt eller att sopa under mattan att inte alla svenska grundskolelever klarar dagens uppsatta betygsmål inom kärnämnena. Tvärtom. Det är ett nödvändigt första steg på en reform av betygssystemet. Litar ni inte på mig, så lyssna på proffsen ute i klassrummen som sagt detta i år efter år.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.