Hoppa till huvudinnehållet

Nu vill regionen göra verkstad av 843 sparade miljoner

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Region Värmland förfogar över en resultatutjämningsreserv på 843 miljoner kronor som det nu ska bli verkstad av.
Region Värmland förfogar över en resultatutjämningsreserv på 843 miljoner kronor som det nu ska bli verkstad av. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Region Värmland har sparat i ladorna under pandemin, närmare bestämt 843 miljoner kronor.

Nu ska det bli verkstad av pengarna.

Stryande Värmlandssamverkan vill ge hälso- och sjukvården ytterligare 200 miljoner under 2022 medan Socialdemokraterna yrkar på 300 miljoner.

Under coronapandemin fick Region Värmland, precis som kommunerna, stora statliga bidrag för hantera frågor kopplade till utbrottet. Det har till exempel byggts upp en vårdskuld som regionen vill börja beta av.

När regionstyrelsen sammanträder under tisdagen finns det två förslag på bordet. De styrande partierna vill ta 200 miljoner ur resultatutjämningsreserven (RUR) medan Socialdemokraterna yrkar på 300 miljoner.

– Det är nu vi måste komma tillrätta med de långa köerna och tillgängligheten. Snart kommer det att bli mycket fokus på de stora utbyggnaderna och de förändringsarbeten som pågår vid Centralsjukhuset. En hel del personal kommer att vara delaktig i planeringsarbetet, säger Ulric Andersson (S), regionråd i opposition.

Fredrik Larsson (M) är regionstyrelsens ordförande:

– Som jag förstår är 200 miljoner kronor en rimlig bedömning av vad man kan klarar av att göra under året. Förr pratade vi väldigt mycket om pengar, det är lite annorlunda nu. Finns det medarbetare? Finns det vård att upphandla? Har vi medarbetare som klarar av, orkar eller kan jobba extra, säger han och menar att hälso- och sjukvårdsledningen är bättre skickad att värdera vad verksamheten klarar och inte klarar av än politiken.

Fredrik Larsson (M) är ordförande i regionstyrelsen.
Fredrik Larsson (M) är ordförande i regionstyrelsen. Foto: Håkan Strandman

Resursförstärkningen behandlades av hälso- och sjukvårdsnämnden förra veckan. Då fick Värmlandssamverkan stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Värmlandssamverkan vill se en återkoppling i oktober medan Socialdemokraterna förväntar sig en redovisning i september.

Ulric Andersson hänvisar till att det finns ett regelverk för hur medel ur resultatutjämningsreserven, som den 1 januari uppgick till 843 miljoner, får användas.

– I ansökan är det väldigt övergripande beskrivet vad pengarna ska användas till. Andra nämnder, som också äskat pengar, har redovisat det bättre. Hälso- och sjukvårdsnämnden måste kunna beskriva på vilket sätt det här kommer att öka verksamheten och korta köerna, säger Ulric Andersson.

Enligt tjänsteskrivelsen ska resursförstärkningen gå till återhämtning av uppskjuten vård och omställning till god och nära vård.

– Det handlar om att stärka primärvården så att de bättre klarar sitt uppdrag. Det kan leda till att man inte åker till akuten, om man inte verkligen behöver det, eller inte blir inlagd på sjukhus, om det går att undvika, säger Fredrik Larsson och lyfter fram att förra veckan antog hälso- och sjukvårdsnämnden ett riktmärke på 1 500 patienter per läkare.

I dag kan vissa läkare i primärvården ha 2 400 listade patienter.

– God och nära vård handlar också om att tillsammans med kommunerna, som ansvarar för en del av vården, satsa på välfärdsteknik så att människor får mer och bättre vård hemma, säger Fredrik Larsson.

Göteborg eller Örebro?

Tjänstemännen håller på att se över vilken typ av vård det går att upphandla av privata aktörer och var i landet de finns.

– Jag har hört att många patienter åker till Göteborg för ögonoperationer och en del åker även till Örebro, säger Larsson.

Att köpa tjänster av andra regioner bidrar också till att korta köer.

– Finns det kapacitet hjälper man grannregionen. Det är så vi regioner arbetar, säger Larsson.

Sedan tidigare har kultur- och bildningsnämnden (tre miljoner) och hälso- och sjukvårdsnämnden (25 miljoner till ett kökortningsprojekt) beviljats RUR-pengar.

Artikeltaggar

Fredrik LarssonRegion VärmlandSocialdemokraternaUlric AnderssonVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.