Hoppa till huvudinnehållet

Stök och droger oroar – så ska Karlstad bli tryggare i sommar

Publicerad:
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
Sommarlovsaktiviteter och en ökad närvaro ska göra Karlstad tryggare i sommar.
Sommarlovsaktiviteter och en ökad närvaro ska göra Karlstad tryggare i sommar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen, Centrum Karlstad och Karlstads kommun har sett att det förekommer stök och ibland droger i centrum. Nu vill man tillsammans arbeta för ett tryggare Karlstad under sommaren.

När det är lov är många barn och unga på stan under sommaren. De flesta sköter sig. Men det förekommer stök och i vissa fall även droger.

– Samverkan mellan polisen, kommunen och Centrum Karlstad är en nyckel för att uppnå en trygg miljö för alla. Du som ungdom och vuxen är också en viktig pusselbit. Tillsammans skapar vi en bra sommar säger Niklas Wikström (L) ordförande i samverkansgruppen för barn och unga, i ett pressmeddelande.

Niklas Wikström (L) ordförande i samverkansgruppen för barn och unga.
Niklas Wikström (L) ordförande i samverkansgruppen för barn och unga. Foto: Nea Liljegren

Sommarlovsaktiviteter

De unga behöver många gånger något att göra och Karlstads kommun kommer därför att erbjuda flera sommarlovsaktiviteter helt gratis. Allt ifrån en spelvecka på Gjuteriet till grillkvällar på Orrleken.

– I år har vi tillsammans med ungdomar som besöker den centrala fritidsgården UNO anpassar våra kanaler och budskap för att bättre nå fram till ungdomarna med kul aktiviteter som vi erbjuder kostnadsfritt i centrum, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Centrum Karlstad har pratat med de unga.

– Våra samtal med ungdomarna visade att de inte vill planera utan att hitta på kul saker i stunden i centrum. Därför har vi planerat för olika popup-aktiviteter i sommar, säger Åsa Eriksson, cityutvecklare, Centrum Karlstad.

Arbetar uppsökande

Både kommunen och polisen kommer att arbeta uppsökande.

– Kommunen kommer att arbeta uppsökande och kontaktskapande med fältare och Ungdomar för trygghet för att bidra till trygga och positiva platser, säger Patrik Norling, säkerhetskoordinator Karlstads kommun.

– Vi finns i de miljöer där ungdomar befinner sig, till exempel vid stadsdelscentrum och i centrala delar av Karlstad under kvällar och helger, säger Anders von Wachenfeldt, kommunpolis i Karlstad.

Anders von Wachenfeldt, kommunpolis i Karlstad.
Anders von Wachenfeldt, kommunpolis i Karlstad. Foto: HP Skoglund

Kommunen uppmuntrar också föräldrarna till att hitta på kul aktiviteter med barnen. Att man ska vara uppmärksam, försvåra för ungdomarna att få tag på alkohol och vara ett föredöme.

Artikeltaggar

Anders von WachenfeldtBrott & blåljusCentrum KarlstadKarlstadKarlstads kommunNiklas WikströmPolisenSamhälleÅsa Eriksson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.