Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomligt hopp för insekter: ”Skapa en insektsvänlig framtid”

Publicerad:
Humlan ser till att trädet bär äpplen till hösten. Foto: Kirsty Wigglesworth

Insekter och ungdomar. Den ena gruppen ska bidra med kunskap och den andra ska upprätthålla ett artrikt och fungerande ekosystem. Nu satsar forskare vid Karlstads universitet på att länka samman de båda parterna.

Ett forskningsprojekt där Karlstads sjundeklassare möter och lär sig om insekter är under uppstart. Syftet är att ta reda på hur ungdomars lärande kan optimeras och hur deras inställning påverkas av undervisningen, allt för att kunna sprida kunskap om insekternas liv så effektivt som möjligt.

– Det känns roligt att få träffa nyfikna lärare och elever och se hur vi kan tillsammans skapa en insektsvänlig framtid, säger Peter Lampert som är projektledare.

Varför behöver då framtiden vara insektsvänlig? Jo, insekterna har otroligt viktiga roller i ekosystem och kretslopp. De sköter pollinering av växter och ser till att jordgubbsblommorna blir bär. Insekterna kan äta och bryta ner döda djur och växter. De är själva också mat till andra djur, som sommarfågeln sädesärlan.

Sädesärla med ett riktigt skrovmål. Minskar antalet insekter försämras fågelns möjligheter att skaffa mat.
Sädesärla med ett riktigt skrovmål. Minskar antalet insekter försämras fågelns möjligheter att skaffa mat. Foto: Jan Fleischmann

– Det är viktigt att sprida kunskap och informera om hur viktiga insekter är. Eftersom de är så små glömmer man dem ofta.

Minskar insekterna påverkar det hela ekosystemen de lever i.

– Insekterna minskar i antal i Sverige och världen runt. Det äventyrar ekosystemen och påverkar direkt vår framtid, säger Peter Lampert.

För att stoppa den negativa trenden krävs en kraftsamling. En förändring i attityden gentemot insekter är en början. Viktigast är det hos ungdomarna. De är bra på att ta med sig kunskapen hem och involvera fler människor i projektet. Kunskapen sprids enkelt.

– Eleverna tycker om projektet, de får lära sig något nytt. De har inte känt till problemet tidigare men får lära sig hur de kan göra bra saker för insekter i sitt vardagsliv, som att låta bli att klippa hela gräsmattan.

Artikeltaggar

Djur och naturInsekterKarlstadKarlstads universitetMiljöSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.