Hoppa till huvudinnehållet

Priserna på bostadsrätter sjunker: ”En mer normal och nykter marknad”

Publicerad:
Än så länge är det bostadsrättspriserna som går neråt i Värmland, de har sjunkit med 0,3 procent de sista tre månaderna. Villapriserna däremot stiger fortfarande och har stigit med fyra procent, under samma period.
Än så länge är det bostadsrättspriserna som går neråt i Värmland, de har sjunkit med 0,3 procent de sista tre månaderna. Villapriserna däremot stiger fortfarande och har stigit med fyra procent, under samma period. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu har bostadsrättspriserna sjunkit för första gången på två år, enligt Svensk Mäklarstatistik. I riket har bostadsrättspriserna sjunkit med 1 procent under maj månad.

I Värmland har det sjunkit med 0,3 procent – de senaste tre månaderna.

– Egentligen skulle man kunna säga att vi är på väg tillbaka till en mer normal och nykter marknad, säger Thobias Green, kontorschef på Fastighetsbyrån.

Stigande räntor och högre inflation har börjat märkas på bostadsmarknaden, och i många media har det i och med de sjunkande priserna rapporterats om ett trendbrott. Mäklarna i Karlstad menar att vi står inför en alltmer sundare marknad.

– Som man kan läsa i vissa medier att det tagit tvärstopp – det stämmer inte riktigt, utan det är mer att det har blivit en normal marknad, säger Maria Ekängen, kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

”Mer avvaktande”

Under flera år har det enligt mäklarna varit både en hög prisutveckling och högt tempo på bostadsmarknaden vilket medfört snabba beslut hos både köpare och säljare.

– Det vi ser är att det är lite lugnare på marknaden. Det är lite mer avvaktande. Vi har haft en marknad där väldigt mycket har sålts innan en ordinarie visning och det är inte normalt, säger Maria Ekängen.

”Det vi ser är att det är lite lugnare på marknaden”, säger Maria Ekängen, kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
”Det vi ser är att det är lite lugnare på marknaden”, säger Maria Ekängen, kontorschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Erik Nygren

Thobias Green, kontorschef på Fastighetsbyrån, håller med:

– Att tempot kommer ner lite ser vi som positivt. Man kan göra affärer med en lite mer nyktrare syn helt enkelt.

Skulle du säga att vi ser ett trendbrott?

– Det är för tidigt att säga det än men allting tyder på att vi har en annan bostadsmarknad framför oss än vi haft i alla fall de sista sju till åtta åren.

Än så länge är det bostadsrättspriserna som går neråt i Värmland, villapriserna stiger fortfarande i länet. De senaste tre månaderna har de stigit med fyra procent.

Trots att priserna nu rör sig neråt gällande bostadsrätterna, slår man inte på stora trumman bland mäklarna i Värmland.

– Vi pratar extremt små procentsatser egentligen, säger Thobias Green, och fortsätter:

– Det man ska ha med sig är att de flesta som säljer nu de har faktiskt köpt i en annan marknad. Har du köpt för tre till sex månader sedan – ja, då kanske du sitter lite jobbigare till men många av de här som ska sälja kanske köpte för sju år sen, fem år eller tre vilket gör att de fortfarande gör en god affär – sen kanske man inte haft samma uppgång nu i slutet.

Drar in på annat

Enligt Maria Ekängen tänker köparna i Värmland mer långsiktigt. Här köps det sällan på spekulation, som i till exempel Stockholm och Göteborg där många vill göra en bostadskarriär.

– Skulle marknaden gå upp och ner några procent så spelar inte det så stor roll om du köper för att bo där under en längre tid, säger hon.

”Att tempot kommer ner lite ser vi som positivt. Man kan göra affärer med en lite mer nyktrare syn helt enkelt”, säger Thobias Green, kontorschef på Fastighetsbyrån.
”Att tempot kommer ner lite ser vi som positivt. Man kan göra affärer med en lite mer nyktrare syn helt enkelt”, säger Thobias Green, kontorschef på Fastighetsbyrån. Foto: Tommy Andersson

Rent historiskt sett över tid har bostadsmarknaden också enligt Thobias Green varit en fin investering, och boendet är något som människor behöver byta i livet oavsett.

– Än så länge är det ingenting om tyder på att vi skulle sluta konsumera boenden. Det är viktigt för oss hur vi bor och därför kanske vi drar in på andra saker i konsumtionen som något mindre restaurangbesök eller att man köper någon mindre pryl. Boendet är viktigt och centralt för oss här runt omkring. Jag ser inga tecken på att annat än att vi går in i en mer balanserad marknad just nu.

LÄS OCKSÅ:

Enkät: Så tycker länsborna om prisutvecklingen och räntorna

Artikeltaggar

Bostad och byggenSvensk MäklarstatistikVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.