Transfers kramsnuscountry en garanterad sommarplåga

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kristian Ward, Anders Löfgren och Robert Stålbro i Transfer.
Foto: Pressbild
För åtta år sedan tog värmlänningarna Erika Jonssons debutsingel ”Sången om Värmland” till sina hjärtan, en enkel liten visa som snart nått nio miljoner lyssningar på Spotify och säkert spelades på ett och annat studentflak de gångna dagarna. Nästa vecka finns det all anledning att se upp för en ny värmländsk sommarplåga.

Lite från ingenstans har de börjat göra väsen av sig i sociala medier, poserande bland fesljumna falconburkar (med använd kramsnus på toppen) eller ledigt lutade mot en 740. Jag talar om trion Transfer, bestående av medlemmar från de insomnade lokala banden Mama Kin, Mellowmen och The National Anthems. När gruppen flaggade för debutsingeln ”En starköl i Stockholm är bara en lättöl i Grums”, och samtidigt släppte en snutt av refrängen, rasade hejaropen in i kommentarsfältet. Och inte undra på det. Låten sätter sig nämligen som en mygga från Deje sommaren 2018.

Alf Robertson-vibben ligger helt rätt i tiden, landsvägen är plogad efter arbetarromantikern David Ritchards alldeles utsökta diskbänksrealistiska fjolårsskiva ”Blåbärskungen”. Och det är inte bara ploj, försäkrar Robert Stålbro, Kristian Ward och Anders Löfgren i presstexten till singeln som släpps den 17 juni:

”Detta är en hyllningslåt till Värmland och alla värmlänningar. Att störst är inte alltid bäst.”