Hoppa till huvudinnehållet

Ny förhandling om arrenden för sommarstugor: ”Börjar bli less på det”

Publicerad:
2017 avgjorde hovrätten arrendetvisten på Hammarö. Nu väntar en ny förhandling där första instans är arrendenämnden. Gunnar Settergren är ordförande i sommarstugeföreningen som arrenderar av Hammarö församling.
2017 avgjorde hovrätten arrendetvisten på Hammarö. Nu väntar en ny förhandling där första instans är arrendenämnden. Gunnar Settergren är ordförande i sommarstugeföreningen som arrenderar av Hammarö församling. Foto: Håkan Strandman

2015 möttes parterna i arrendenämnden.

På måndag är det dags för en ny förhandling.

– Det är bra att få det avgjort. Jag har levt med arrendetvister sedan 2011 och börjar bli less på det, säger Gunnar Settergren.

Han är ordförande i stugföreningen som ligger i tvist med markägaren Hammarö församling. Det handlar om hyresnivån för ett knappt 100-tal ö-tomter där de flesta ligger söder om Trumman.

Den första tvisten daterar sig tillbaka till 2011, men i praktiken drogs processen i gång 2014.

– Majoriteten av arrendena prövades av arrendenämnden 2015 och överklagades av oss arrendator till hovrätten som kom med ett utslag 2017, säger Gunnar Settergren.

Hovrätten satte nivåerna till 10 000 respektive 16 000 kronor per år, vilket i många fall var lägre än de nivåer som arrendenämnden satt.

Våren 2019 sade Hammarö församling upp gällande arrenden för omförhandling. De nya förslagen föll inte i god jord hos arrendatorerna.

– Ingen accepterade. Som vi skriver i en inlaga tycker vi att det är märkligt att kyrkan kallade till förhandling innan bläcket från hovrättsdomen knappt hunnit torka, säger Gunnar Settergren.

På måndag väntar en förhandling i arrendenämnden med efterföljande syn på plats under tisdagen.

– Nämnden ska titta på både jämförelse- och prövningsobjekt, säger Gunnar Settergren.

Avgörandet kommer några veckor senare. Utslaget blir inte bara viktigt för de inblandade parterna menar Gunnar Settergren.

– I och med att det handlar om så många arrenden blir beslutet ett betydelsefullt jämförelseobjekt framöver, förklarar han.

Avsevärt sänkta arrenden på HammaröNy arrendestrid om ö-tomterna

Artikeltaggar

Gunnar SettergrenHammaröNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.