LEDARE: Politikerna räknar med att alla fuskar – eftersom de själva gör det

Ledare
PUBLICERAD:
Återigen ertappas riksdagsledamöter vara skrivna i enkla fritidshus för att tjäna en extra bidragsslant från riksdagen.
Foto: Martina Holmberg / TT
”Genom sig själv känner man andra”. Det kan ju inte vara på något annat sätt när politiker skriker högt på ökade kontroller för att få stopp på fusket för att sedan ertappas med att fuska på precis samma sätt.

Rikspolitikerna vill öka kontrollerna av bidragsutbetalningar och initiera folkräkning för att se till att folk faktiskt bor där de är skrivna. Samtidigt är politiker galet överrepresenterade bland dem som högst medvetet skriver sig på fel ställen för att på så vis dels kunna behålla arvoderade politiska uppdrag, dels kvalificera sig för diverse generösa ersättningar.

Det kanske är precis så enkelt: politikerna tror att alla fuskar eftersom de själva gör det.

SVT:s Uppdrag granskning är inte de första som granskar riksdagsledamöternas dubbla bosättningar och hittar spektakulära ansträngningar för att kunna få ut några kronor – eller många kronor – extra från skattebetalarna. Aftonbladets granskning 2019 ledde till att sex riksdagsledamöter avgick.

UG:s granskning lär inte heller bli den sista om inte regelverket ändras.

För att räkna med att landets ledande folkvalda företrädare ska låta bli att mygla är uppenbarligen att hoppas på för mycket.

Så klart måste det finnas möjligheter för riksdagsledamöter som inte har pendlingsavstånd till riksdagen att ha ett boende i Stockholm som de inte behöver betala extra för. Rimligen genom att riksdagen utan kostnad tillhandahåller ett acceptabelt men enkelt övernattningsboende, som man redan i dag gör för de allra flesta pendlande ledamöter, och att den som vill ha nåt annat får stå för kostnaden för det själv.

Men så är det inte i dag.

Genom att i vissa fall utstuderat låtsas som att ens huvudsakliga boende ligger minst fem mil ifrån riksdagen, kan en riksdagsledamot få ersättning för ett eget boende i Stockholm – och ett traktamente för varje dag de tillbringar där.

Det mest uppseendeväckande avslöjade fallet denna gång, handlar om en sosse som i flera år påstått sig ha haft ett fritidshus ute i ingenstans utan vatten, avlopp eller sophämtning som sitt huvudsakliga boende.

När UG avslöjade upplägget valde ledamoten först att benhårt förklara att han VISST bodde där, men inte behövde något avlopp eller toa… Men tackolov tog väl nån i partiet honom i örat, för sen kom avgångsbeskedet snabbt. Med han vidhöll att han ”inte gjort nåt fel”.

En moderat ledamot låsas enligt samma granskning bo hemma hos sin bror och dennes fru långt ifrån Stockholm, istället för i huset hennes pojkvän och barn är skrivna. Ett hus bara några mil från huvudstaden, för nära för att kvalificera sig för extrapengar.

Just denna konstruktion ser vi om och om igen. Flera ledamöter har i många år uppgett att trots att de har partner, fru eller make och små barn skrivna i fina bostadsrätter i Stockholm, ledamöternas arbetsort, bor de själva i ett skröpligt fritidshus dussintals mil därifrån…

I Värmland har vi flera exempel där sverigedemokratiska lokal- och regionalpolitiker valt att folkbokföra sig på adresser som inte direkt känns klockrena som permanenta bostäder för vuxna personer. Mer än en delar på pappret i alla fall boende med partikamrater eller står skrivna på partikamraters föräldrars adresser.

Här kan man väl anta att det inte är en fråga om att plocka ut ersättningar utan ett sätt att göra sig valbar för politiska uppdrag utan att faktiskt bo här.

Sedan 2018 är det straffbart att skriva sig på fel plats. Brottet kan ge upp till två års fängelse. Syftet var att stoppa bidragsfusket som beräknas kosta uppemot 20 miljarder per år.

Så nu undrar man ju vad riksdagen, och de politiska partierna, tänker göra åt sina egna myglare?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.