Hoppa till huvudinnehållet

Hon utvecklar framtidens stjärnor – på väg till Värmland med handbollsproffset

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Reporter HP Skoglund
HP Skoglund
hp.skoglund@vf.se
Tina Andersson och Gonzalez VH laddar inför inför Wermland Equestrian Games på Hammarö.
Tina Andersson och Gonzalez VH laddar inför inför Wermland Equestrian Games på Hammarö. Foto: HP Skoglund

Hon har tillbringat de åtta senaste åren utomlands.

Men nu riktar Tina Andersson blickarna hem mot Värmland igen där hon vill fortsätta utveckla framtidens storstjärnor.

– Vi har några hästar som kan gå väldigt långt, säger 36-åringen inför Wermland Equestrain Games.

Det är dagen före den stora publikfesten ute på Hammarö.

I ett av stallen träffar VF-sporten Tina Andersson som är tillbaka på sin gamla hemmabana där hon på torsdagen kliver in i Wermland Equestrain Games.

Det är långt ifrån första gången som Sunnetjejen deltar i tävlingen.

– Detta känns som min hemmabana och helt ärligt får jag känslan av att jag är hemma, även fast jag inte varit här på många år. Men det är lite extra skoj när man kommer hit och vet att det kommer vara familj och vänner på plats. Hammarö har blivit min hemmaplan, så är det bara.

Långa veckor

Andersson har varit på plats sedan två veckor tillbaka och redan hunnit tävla två helger i rad på den klassiska banan intill Värnen.

– Visst börjar det kännas i både kroppen och skalen att man varit här ett tag. Det är mycket jobb man lägger ner när man inte är i sitt hemmastall och hästarna är lite ystra. Men det är kul och som tur är får jag hjälp i stallet av kompisarna och familjen.

Det har också gått bra för Tina Andersson som vann högsta klassen både första- och andra helgen med supertalangen Dreamcatcher vh maressahof Z.

För två veckor sedan var det Sörmon som arrangerade en tävling på Hammarö innan Wermland Equestrain Games hade sina förtävlingar inför denna veckas huvudtävlingar.

– Även fast det inte var samma startfält som det kommer vara dessa dagar så kändes det ändå bra. Jag får väl ändå erkänna att vi har en bra form och med lite snabbhet marginal kan vi vara med och fajtas om segern.

Tina Anderssons fokus ligger på att utveckla unghästar till att bli etablerade på den stora scenen.
Tina Anderssons fokus ligger på att utveckla unghästar till att bli etablerade på den stora scenen. Foto: HP Skoglund

”Sveriges bästa ryttare”

Värmländskan får sällskap i tävlingen av Peder Fredricsson som kommer till start med tre hästar– dock tävlar inte OS-ryttaren i samma klass som Andersson som bildar fyra ekipage under veckan.

– Det är tur vi kan räkna bort Peder som en konkurrent om segern, skrattar Tina Andersson och fortsätter:

– Det är ändå Sveriges bästa ryttare som kommer till start, men jag har slagit dem förr och gör det gärna igen. När jag bodde hemma var jag ofta ute på dessa typer av tävlingar i många år och någon gång har jag satt dem på plats, samtidigt har jag kommit sist vid något tillfälle, haha.

Det märks att Tina Andersson njuter av att vara på värmländsk mark igen.

Sunnetjejen lyser upp när hon blickar ut över tävlingsbanan.

– Alltså, det är helt magiskt fint här ute och vilket jobb de gjort med banan. Helt fantastiskt.

Träffades på Tinder

Och kanske får vi snart se Andersson hemma i länet på heltid. De senaste åtta åren har nu bott utomlands i både Tyskland och nu Danmark.

Anledningen är att sambon heter Johan Sjöstrand och är handbollsmålvakt. På meritlistan finns bland annat ett OS-silver från London 2012.

– Hade det inte varit för honom hade jag nog stannat här ute på Hammarö, ler Tina Andersson som berättar om hur paret träffades för första gången 2015.

– Det var ganska lustigt... Vi träffades faktiskt via dejtingappen Tinder i Qatar. Jag var på väg till Thailand och flyget var försenat. Sedan var Johan där och spelade VM och när jag fick upp honom såg jag att han hade en bild på en häst, då föll jag pladask. Det är en rolig historia att a upp ibland.

Tina Andersson.
Tina Andersson. Foto: HP Skoglund

”Blir förvånad annars”

Det stora intresset för hästar är något som paret har gemensamt.

Johan Sjöstrand jobbar vid sidan av handbollen med att föda upp travhästar.

35-åringen från Skövde har varit aktiv inom travsporten under många år och samtidigt fokuserar Tina Andersson på att rida och utbilda unghästar för att de sedan ska kunna säljas till stjärnryttare.

– Målet är att utbilda dem så bra som möjligt och se till att de blir redo för de stora tävlingarna. Vi har sålt några hästar, inte till någon stjärnryttare ännu, men förhoppningsvis kommer det.

– Bland annat har jag en femåring som heter Chardonnay Z, det är en riktig superstjärna och. Hon är en tävlingsindivid med ett pannben och som vet vad hon gör. Det är en häst som är född till att tävla.

– Sedan har jag ett annat jämgammalt sto som heter Babette T Z som har något speciellt. Det är en otroligt fin häst och jag skulle bli förvånad om hon inte säljs till någon toppryttare.

”Förhoppningsvis kan vi sälja någon häst till en toppryttare”
”Förhoppningsvis kan vi sälja någon häst till en toppryttare” Foto: HP Skoglund

Sjöstrand och Andersson söker nu med ljus och lykta efter en gård i Värmland.

– Helst vill vi ha något i Kilstrakten så jag får nära till jobbet. För dels har vi även ett familjeföretag där mamma går i pension och tanken är därför att jag ska ta över och ha hästarna lite vid sidan av. Sedan är Johan inne på sista refrängen med handbollen och då vill vi gärna komma hem. Med hästeriet och allt så vill vi bo i Värmland.

Vad är nästa steg i din egen karriär?

– Att göra oss ett namn och utveckla fina hästar. Vi lägger väldigt mycket tid på dem och har inte bråttom, det gäller att gå rätt väg och se till att de är som bäst när de är 10 år och inte 5-6 år. Jag hoppas vi kan få fram lite världsstjärnor, det hade varit superkul.

Artikeltaggar

HästsportWermland Equestrian Games

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.