Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är de dömda valkandidaterna – ”Jag är ingen kriminell”

Publicerad:
Många av de värmländska valkandidater som dömts har kört för fort.
Många av de värmländska valkandidater som dömts har kört för fort. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Någon snattade snus, någon annan försökte sälja en uppstoppad uggla på Facebook och en tredje körde ett för tungt släp.

Det är överlag inga tungt belastade brottslingar som finns på de värmländska valsedlarna – men vissa brott sticker ut.

– Jag hade inte en tanke på att fôggeljäveln behövde vara över 100 år för att det skulle vara okej, säger SD-kvinnan som 2014 dömdes för artskyddsbrott.

Några större mörka hemligheter verkar inte de värmländska valkandidaterna bära på, enligt det som kommit fram i VF:s granskning av deras brottshistorik. Av totalt 2305 kandidater i riksdagsvalet, regionfullmäktige och kommunfullmäktige är det bara 85 stycken som dömts för brott.

Sverigedemokraterna är det partiet som både har flest antal dömda, 18 stycken, och störst andel, 7 procent, sett till det totala antalet värmländska kandidater. Miljöpartiet ligger i stället längst ner på både antal och andel.

Majoriteten av brotten som begåtts är hastighetsöverträdelser och olovlig körning – och andra mindre trafikförseelser.

– Man lär sig ju av sina misstag, säger en skrattande centerpartist.

Han dömdes för brott mot förordningen om vägtrafikregister för tio år sedan när han körde bil med hästsläp. Registreringsskylten syntes inte bra nog och för det fick han betala böter. Dessutom överskred totalvikten den maxvikt som hans körkort tillät.

– Det var en varm sommardag och jag ville ge hästarna ordentligt med luft, så jag öppnade luckan lite. Det jag inte tänkte på då var att den täckte registreringsskylten, berättar han.

Onödiga böter

Bland trafikförseelserna finns några rubriceringar som sticker ut. Bland annat artskyddsbrott som en kvinna kandiderande för Sverigedemokraterna dömdes för, efter vad som också bara var ett rent misstag.

Hon la ut en annons på Facebook där hon ville sälja en uppstoppad uggla, men det tog inte mer än bara några minuter innan någon anmälde annonsen.

– Jag visste inte att en trafikdödad uggla jag hade fått i present kunde orsaka en sån här grej, säger hon.

10 000 kronor fick hon betala i böter.

– Det var min ex-sambo som hittade den på vägen, stoppade upp den och gav den till mig. När vi gick isär ville jag bara bli av med den och jag hade inte en tanke på att fôggeljäveln behövde vara över 100 år för att det skulle vara okej.

En annan som suckar över onödiga böter är socialdemokraten som 2009 dömdes för snatteri efter att ha tagit två dosor snus till ett värde av 64 kronor.

– Jag var inne i en depression och visste inte var jag hade mina grejer. Det kulminerade något år senare men det började redan då, berättar han.

– Det hände också att jag betalade för snusdosor men glömde dem i kassorna. Det var min verklighet då, men jag är ingen kriminell.

VF har försökt nå fler kandidater, bland annat några som dömts för lite grövre brott, men inte lyckats.

Fotnot: VF har gått igenom alla domar och strafförelägganden som hämtats in av Acta Publica från 2009 till maj 2022. Det kan finnas ytterligare domar som inte har kommit med i inhämtningen.

Dömda värmländska kandidater till valet 2022 – parti för parti
Sverigedemokraterna18255
Socialdemokraterna14589
Moderaterna11397
Centerpartiet9289
Kristdemokraterna8157
Vänsterpartiet7193
Liberalerna2141
Miljöpartiet195
Övriga partierDömdaVärmländska kandidater
Nordvärmlands kommunparti423
Oberoende Realister336
De Oberoende i Torsby220
Hela Sunne219
Sjukvårdspartiet i Värmland283
Alternativ för Sverige13
Kommunistiska Partiet15

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarPolitikPolitikerTrafikbrottVal 2022Värmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.