Hoppa till huvudinnehållet

Storturneringen i Karlstad uppgraderas – fyra utländska lag ansluter

Publicerad:
Stefan Hermansson ser med spänning fram emot Sverigecupen. Foto: Jonas Griberg

En klassisk ungdomsturnering är på väg mot en revolution.

Sverigecupen tar ett kliv fram i utvecklingen och bjuder in internationella lag till Karlstad

– Vi vill fortsätta hålla en hög kvalité, säger FBK Karlstads verksamhetschef, Stefan Hermansson.

En av Värmlands mest prestigefyllda ungdomscup i fotboll ska spelas som planerat i början av augusti. Men Sverigecupen är denna gång tillbaka i en ny skepnad.

I början av augusti deltar som vanligt 32 klubblag, men denna gång kommer fyra av dem från utlandet.

– Det är ett första steg i en ny prägel med en internationell touch på turneringen. Sedan ska vi försöka behålla kvalitén så det är bra motstånd på en viss nivå, den prägeln ser vi en framtid med, säger Stefan Hermansson.

De utländska lagen som adderas till cupen är FC Flora och Nõmme Kalju från Estland, samt SK Sprint-Jeløy och HSV från Norge.

– Även om Estland inte är någon jättestark fotbollsnation har vi ändå lyckats få hit två av landets bästa klubbar. Jag tror även att de norska lagen kommer vara bra på den här nivån.

”Vill utvecklas”

Anledningen till Sverigecupen i år får besök av utlandet grunder sig i två orsaker.

– För att få behålla elvamannaformen måste turneringen ha internationellt motstånd. 14-årinarna spelar niomanna nu för tiden och då är det svårt att locka hit lag med den kvalitén vi ändå vill ha.

– Sedan vill vi hitta ett sätt att utveckla Sverigecupen på. Det är 27:e året vi arrangerar och då är det dags att se över vad vi kan göra för att utveckla cupen.

Sedan starten 1995 har Sverigecupen innehållit samma antal lag varje år, 32 stycken.

Storspelare som Alexander Isak, Victor Nilsson Lindelöf, Ola Toivonen och Kim Källström är några av de som äntrat Örsholmens IP under ungdomsåren.

Och dessutom har storlag som AIK, Hammarby och Malmö FF deltagit – dock utan kontinuitet.

– Viljan tror jag finns, men vi har haft svårt att nå dem varje år. Ibland kommer klubbar som AIK, Malmö och Hammarby, men jag får nog säga att vi ligger skiktet under toppklubbarna. De lagen når vi alltid.

Vad krävs för att ni ska kunna locka hit storlagen varje år?

– Svårt att säga. Det är ju tuff konkurrens med många andra cuper, både bredd- och elitcuper i Sverige och andra länder. De stora klubbarna i Sverige åker ofta utomlands och spelar. Vi måste bli exklusiva på något sätt och då kanske en start med internationell prägel kan vara ett sätt.

Kan ni ta in fler utländska lag i framtiden?

– Praktiskt kan vi nog ta in fler lag och utöka kvoten på 32 klubbar som deltar. Huvudsyftet är bara att behålla kvalitén, vilket är den stora utmaningen. Vi tar steg ett nu och sedan gör vi en utvärdering för att veta hur vi ska växa inför nästa år.

Några av de svenska storklubbarna som är med denna sommar är Hammarby TFF, Kalmar FF, GIF Sundsvall och Öster.

Lokala föreningar som deltar är, förutom arrangören FBK Karlstad, även Karlstad Fotboll och Karlskoga SK.

Artikeltaggar

FBK KarlstadFotbollStefan HermanssonSverigecupen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.