Hoppa till huvudinnehållet

Modéus ny ärkebiskop

Publicerad:
Domkyrkan i Uppsala. Arkivbild.
Domkyrkan i Uppsala. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, har valts till ny ärkebiskop efter Antje Jackelén, meddelar Svenska kyrkan.

Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i dagens ärkebiskopsval. Han tar över som ärkebiskop i Svenska kyrkan efter Antje Jackelén, som går i pension den 30 oktober.

"Jag är tacksam och glad för stödet och ser fram emot att gå in i uppgiften, med Guds hjälp och tillsammans med goda kollegor och medarbetare. Nu kommer en tid för förberedelse, eftertanke och bön inför tillträdet", säger Martin Modéus i ett pressmeddelande.

Han väntas hålla en pressträff i Linköping med start klockan 15.

Modéus motkandidat Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, fick 41 procent av rösterna.

Totalt var 876 personer röstberättigade i årets ärkebiskopsval, bland andra kyrkostyrelsen och ledamöter i stiftsstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans tretton stift.

Eftersom ärkebiskopen också blir biskop i Uppsala stift röstar också diakoner och präster som har en tjänst i Uppsala stift, samt lika många förtroendevalda elektorer utsedda av stiftets församlingar.

Den nya ärkebiskopen tas emot i en gudstjänst i Uppsala domkyrka den 4 december. Han blir Svenska kyrkans 71:a ärkebiskop.

Martin Modéus föddes 1962 i Jönköping och prästvigdes 1986 för Växjö stift. I mars 2011 blev han biskopsvigd och har sedan dess varit biskop Linköpings stift.

Martin Modéus valdes i dag till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. Han tillträder i december.
Martin Modéus valdes i dag till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. Han tillträder i december. Foto: Daniel Lönnbäck

Artikeltaggar

Antje JackelénEtik och religionMartin Modéus

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.