LEDARE: När Jimmie säger ”Hoppa!”, svarar Ulf, Ebba och Johan ”Hur högt?”

Ledare
PUBLICERAD:
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) i plenisalen under misstroendeomröstning mot Morgan Johansson i riksdagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Spektaklet i riksdagen i dag var inte värdigt och värst av allt är väl att det riskerar fortsätta så här en mandatperiod till.

En misstroendeomröstning om justitieminister Morgan Johansson initierades av Sverigedemokraterna i slutet av förra veckan. Så där helt strategiskt efter att årets största opinionsmätning visat att Sverigedemokraterna inte vunnit minsta lilla mark i opinionen trots att de lagt allt krut på att piska upp stämningen om kriminalitet och brott.

Trots att högerblocket inte (heller) samlar en majoritet i riksdagen, reagerade Åkesson (SD) på volley – och det dröjde ingen lång stund alls innan Sverigedemokraternas koalitionskamrater, inklusive statsministerkandidaten Ulf Kristersson förklarade sig redo att ansluta sig till spektaklet.

Detta trots att exempelvis Liberalernas Johan Pehrson till och med erkände inför omröstningen att han egentligen inte trodde på det. Att Liberalerna inte okynnesväcker misstroende om de inte tror sig kunna få igenom det.

Men så ropade Jimmie och liberalen löd.

Statsminister Magdalena Andersson agerade på det enda rimliga sättet när hon utsattes för utpressning och hot och förklarade enkelt att regeringen är hennes lag och det är hon som tar ut laguppställningen. Har någon problem med enskilda statsråd i hennes lag får de helt enkelt byta ut henne, var beskedet.

Men att fälla statsministern har högern inte makt att göra. Och det är frågan om de ens vill. Snarare handlar det om att några månader före valet skapa kaos i Magdalena Anderssons hus och sedan lägga skulden för det kaoset på henne. ”Kolla, hon har inte ens makt nog att hålla sin egen regering intakt”.

Vad högern däremot inte gjorde inför misstroendeomröstningen var att anstränga sig det minsta lilla att försöka säkra en majoritet. De verkar i stället hoppats på att bara hotet skulle få statsministern att själv peta Johansson. Ja, i helgens partiledardebatt på tv erbjöd Ebba Busch (KD) statsministern en deal om hon gjorde sig av med Johansson innan tisdagens omröstning: ”Inga fler misstroendeomröstningar före valet”.

Kristdemokraterna var tvungna att ansluta sig till SD:s misstroende, menar Ebba Busch. Annars hade partiet förlorat väljare.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter det misslyckade kuppförsöket från höger, förklarade Busch sedan att hon känt sig tvingad att ställa sig bakom misstroendet mot Johansson eftersom ”vi hade förlorat betydligt mer om vi upplevts rädda kvar Morgan Johansson”.

Busch räknar med att KD-väljarna och de väljare hon hoppas kunna locka från SD, är så politiskt naiva att de inte fattar när de utnyttjas i ett politiskt spel. Det känns verkligen hopplöst trumpskt.

Inget av detta är hur misstroendefunktionen är tänkt att användas och det avslöjar precis vad det är fråga om: bara ännu ett försök till maktspel. Att ställa till regeringskris tre månader före ett riksdagsval – under ett pågående krig i Europa och med en svensk Natoansökan liggande för behandling – och sen anklaga Socialdemokraterna för att ha orsakat krisen.

Just den överhängande svenska Natoansökan är ju extra pikant ingrediens. Sverigedemokraterna, som bara för några veckor sedan slängde ut en ledande partiföreträdare som haft partiets i särklass tyngsta försvarspolitiska uppdrag efter att han uppfattades stödja den ryska invasionen av Ukraina, väljer att just nu agerar nu på ett sätt som får Sverige att framstå som politiskt instabilt inför Natos övriga medlemsländer…

Att M, KD och L ställer upp på det är uppseendeväckande.

Alla blickar på riksdagens politiska vilde, Amineh Kakabaveh, under misstroendeomröstningen. Hennes nedlagda röst innebar att högerpartierna inte lyckades fälla justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: Henrik Montgomery/TT

När Socialdemokraterna i det läget kontaktar den enda riksdagsledamoten som jobbar utanför partiblocken, den politiska vilden och före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, för att säkra hennes röst, använder högern då återigen DET för att peka finger.

”HUR kan man låta en enskild riksdagsledamot ställa krav?!”

Det är faktiskt ovärdigt att en politisk vilde får avgöra ett misstroende, säger en högerkoalition som inte alls tyckt det varit ovärdigt om den politiska vilden tvärtom anslutit sig till deras misstroende…

Kakabaveh har för övrigt inte en tyngre röst än nån annan riksdagsledamot i riksdagen förstås. Och, eftersom det är där högern fastnat hårdast, det är ju inte heller så att innehållet i det avtal hon förhandlat fram med Socialdemokraterna tidigare – med ett erkännande av kurdernas avgörande insatser i kriget mot IS och fortsatt stöd till dessas kamp för självstyre – egentligen inte har brett stöd i riksdagen.

Är det på riktigt en enda ledamot som tycker att Sverige i jakt på Natomedlemskap, borde lägga sig platt för turkiska Erdogans krav? Kasta kurderna under bussen för att Erdogan ska gilla oss lite mer?

Erdogan opponerar sig emot svenskt och finskt Natomedlemskap för att han kan och vill. För att han tänker sig att det kanske går att köpslå med ja möjligen Sverige och Finland, men så klart främst USA, om att få något i kompensation för ett ja.

Det vet även högern.

Nu blev det som förväntat ett misslyckat försök att avsätta Morgan Johansson – och regeringen jobbar vidare. Det är bara ett par veckor kvar av riksdagsarbete innan man packar ihop för sommarlov och valrörelse och vanligt folk att några månader till på sig att fundera över om det är en SD-styrd regering de vill ha i höst.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.