Insändare: Sverige – ett fredsälskande land?

Insändare
PUBLICERAD:
USA:s försvarschef Mark Milley och statsminister Magdalena Andersson (S) ombord på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge.
Foto: Fredrik Persson/TT
Även om Sverige de senaste årtiondena alltmer samarbetat med NATO, så verkar majoriteten uppfatta vårt land som en stabil fredsälskande förebild.

Inte nog med det, vi uppfattas internationellt som ett föregångsland inom många områden, exempelvis innovationer, IT, välfärdsreformer, utbildningssystem, miljö, klimat, ekonomi, produkter, demokrati, flyktingmottagning med flera. Vi borde vara riktigt stolta över det land vi byggt upp och den respekt vi åtnjuter utanför våra gränser. Därför känns det så främmande att Sverige väljer att bli medlem i krigsorganisationen NATO, där den överlägset största aktören USA har startat fler krig än något annat land och som tycks prioritera världsherravälde före fred.

Min uppfattning är att vi solkar ner vårt internationella rykte rejält genom detta medlemskap och att vi kraftigt minskar vårt moraliska handlingsutrymme att agera kraftfullt för en fredlig planet, vilket verkar vara viktigare än någonsin. Ryssland har hotat Ukraina sedan åtminstone 2014 att ett NATO-medlemskap skulle innebära kraftiga motåtgärder. Sverige eller Finland har aldrig hotats av Ryssland, men om vi går med i NATO, är vi ett hot mot denna kärnvapennation. Är Sveriges regering och riksdag så huvudlös som det förefaller? Och varför blev det ingen publik diskussion och folkomröstning i denna så avgörande fråga?

Christer Nylander

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.