Hoppa till huvudinnehållet

Bakslaget: Värmländskan kan tvingas till operation efter succéåret

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Claudia Payton är aktuell för EM i sommar, men kan behöva ändra sina planer.
Claudia Payton är aktuell för EM i sommar, men kan behöva ändra sina planer. Foto: Jessica Gow/TT

I kikaren fanns både VM och EM. Men Claudia Payton kan gå miste om hela utomhussäsongen.

En ledbandsskada kan tvinga Hammarötjejen till operation.

– Det finns inte så mycket jag kan göra mer än att hoppas på det bästa, säger sprintstjärnan.

Det var i slutet av april som Claudia Payton under ett landslagsläger i Spanien misstänkte att något under stod helt rätt till.

Efter samlingen hade värmländskan svårt att springa och samtidigt började knät att svullna upp, vilket till slut orsakade en blödning och en ledningsinstabilitet i knä och underben.

– Jag hade inte tärnat i den mån jag borde innan samlingen i Spanien och gick därför från noll till hundra. Jag hade inte den fysiska statusen jag borde haft vilken nog är orsaken till att det blev som det blev, säger Payton.

Kan behöva opereras

Skadan kommer minst sagt olägligt då Sveriges snabbaste på 100 meter har ett succéår i bagaget.

Payton har sprungit snabbare än någonsin och bland framgångarna finns en finalplats på inomhus-EM och dessutom en semifinalplats på inomhus-VM.

Men i nuläget kan 24-åringen inte göra annat än att vänta på svar från ortopeden huruvida det blir en utomhussäsong eller inte.

– Jag har varit inaktiv i några veckor och väntar på bilder från magnetkameraundersökningen. Senast den 16 juni hoppas jag få svar på om jag behöver opereras eller inte. Just nu gör läkarna allt för att lista ut vad problemet är . Jag har fått behandling med kortison, vilket de trodde skulle hjälpa, men det har det inte gjort.

– Jag hoppas bara innerligt att det finns en bättre lösning än operation.

”Finns en chans”

Skulle det ändå visa sig att ett ingrepp är sista utvägen betyder det att utomhussäsongen är över innan den ens hunnit börja.

Det betyder också att Claudia Payton missar chansen att debutera på VM och EM.

– Mitt största mål har legat på EM. Det hade i så fall blivit mitt första individuella seniormästerskap internationellt, och det hade varit väldigt tråkigt att missa det. Jag hoppas vi så snart som möjligt kan hitta en bra lösning som kan göra att jag hinner träna mig i form till dess. Det finns fortfarande en chans att jag hinner kvala in dit, sista kvaldatumet är 26 juli.

Du låter optimistisk trots allt?

– Ja, alltså... Det finns inte så mycket annat man kan göra än att tänka positivt och bara jobba vidare. Just nu känner jag ingen ilska, men visst är det ledsamt att man inte får träna och tävla och följa den plan som vi lagt upp inför sommaren. Nu är det bara att fortsätta hålla huvudet högt och sedan får vi se vart det leder.

Vad är din fysiska status just nu?

– Jag känner smärta i vaden. Det är många muskler inkopplade som är irriterade och inflammerade, men jag hoppas det ska gå över snart.

Artikeltaggar

Claudia PaytonFriidrott

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.