Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Stjärnbacken klar för Färjestad – som satsar på starkare backsida

Publicerad:
Ville Pokka har i många år varit en viktig kugge i det finska landslag som dominerat på den internationella scenen.
Ville Pokka har i många år varit en viktig kugge i det finska landslag som dominerat på den internationella scenen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Färjestad har hittat en ersättare till Jesse Virtanen.

VF-sporten kan avslöja att finländske världsmästarbacken Ville Pokka, 28, är klar för Karlstadsklubben.

Det var i onsdags som uppgifter nådde VF-sporten att Färjestad var på jakt efter en toppback som spelade både OS- och VM med Finland under 2022.

Samtidigt gick Sportbladet ut med att FBK var i långt gångna förhandlingar med samme spelare.

Ville Pokka var namnet – och på 28-åringens cv finns fyra KHL-säsonger med Avangard Omsk i bagaget, där han under den gångna säsongen producerade 11 (3+8) poäng på 39 grundseriematcher.

Den högerfattade, defensivt starke backen är nu enligt VF-sportens uppgifter klar för spel i Sverige och Färjestad.

Värmlänningarna får därmed in en spelare som vunnit OS-guld, VM-guld, KHL-mästerskapet, JVM-guld och dessutom blivit finsk mästare Kärpät.

En högklassig värvning, såklart.

Och ett tecken på hur Färjestad efter att inför förra säsongen flyttat resurser från backsidan till en profilstark och relativt dyr forwardssida nu tänker om och snarare försöker kopiera den backsidan man faktiskt vann SM-guld med.

Ville Pokka håller koll på Carl Klingberg i VM.
Ville Pokka håller koll på Carl Klingberg i VM. Foto: MAXIM THORE

För medan nya duon Axel Bergkvist och August Tornberg är ganska raka ersättare till Nordamerikaflyttande Albert Johansson och Adam Ginning finns nu Pokka som en ersättare, om än i form av en annan spelartyp, än Jesse Virtanen.

Hoppas på ”Teddan”

Men FBK är inte klara där, för Rickard Wallin har varit tydlig med att en försteback där VF-sportens källor vittnar om hur man jobbar hårt, hårt, hårt på att den backen ska bli Theodor Lennström.

Landslagsbacken som bekant kom in som en krydda i förra årets trupp, och fyllde ett behovs som fanns.

Och så sent som i fredags var Wallin inne på att Färjestad måste gå in i nästa säsong med en bredare backsida med tanke på hjärnskakningsosäkerheten som finns kring Jens Westin och det faktum att Mikael Wikstrand inom kort opereras för sin knäskada och därefter väntas bli borta upp till ett halvår.

Så för att inte stå med en både tunn och orutinerad backsida i höst är värvningen av Ville Pokka, vid sidan av den försteback man fortfarande ska ha in, en högst rimlig lösning.

Bekant med Tomkins

Noterbart med Pokka är att han har ett förflutet i samma Chicago Blackhawks-organisation där Tomas Mitell jobbade.

Och ett bekant ansikte från den tiden väntar honom i Färjestad, nye kanadensiske målvakten Matt Tomkins och Pokka var lagkamrater i Rockford en säsong.

Läs mer om Färjestad:

Efter turerna – Tomkins om att komma till Färjestad: ”En klubb alla vill vara i”Forwardsduon lämnar Färjestad: ”Kommer alltid vara guldhjältar”Färjestads första centervärvning klar – Wallin om platsen som är kvar att fyllaKlubben rasar efter Färjestads värvning: ”Det är helt värdelöst”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyVille Pokka

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.