LEDARE: Salta högertårar smakar gott för Magdalena Andersson

Ledare
PUBLICERAD:
Statsminister Magdalena Andersson (S) kan glädjas åt en stark mätning för Socialdemokraterna i SCB:s partisympatiundersökning.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Opinionsmätningar presenteras i parti och minut och väger tämligen lätt. ”Mätningarnas mätning”, SCB:s Partisympatiundersökning, däremot är det ingen som riktigt vågar vifta bort. Men det är inte konstigt om partiledarna på högersidan försöker. Till och med med ett misstroende.

Partisympatiundersökningen kommer två gånger per år och bedöms vara den definitiva mätningen av opinionen, inte minst för att nästan 9 000 personer tillfrågas mot de vanliga opinionsinstitutens runt 1000.

Det har också konstaterats genom åren att det block som leder vid den sista PSU:n före valet nästan alltid vinner det efterföljande valet.

Just det hade kanske varit mer betryggande om något block faktiskt ledde. Men på grund av Miljöpartiets och Liberalernas motgångar – och att Centerpartiet vägrar låta sig på riktigt räknas till endera politiskt block, är valutgången fortfarande tre månader före valet helt oförutsägbart.

Socialdemokraterna firar fina opinionssiffror – relativt sett då. Man minns ju att för bara något decennium sedan hade allt under 35 uppfattats som en katastrof. Över 35 har partiet däremot fortfarande i Värmland – och bland kvinnor. Om bara kvinnor eller värmlänningar haft rösträtt hade S varit dubbelt så stort som det näst största partiet.

Socialdemokrater noterar glatt att partiet sedan den förra mätningen vunnit över väljare från alla partier utom Sverigedemokraterna. Men där sossarna stärks försvagas regeringschanserna. Med Miljöpartiet under fyraprocentspärren i ännu en mätning går det inte att ta det lugnt.

På högersidan letar man bortförklaringar till varför Magdalena Andersson tuffar på som ett redigt gammalt ånglok.

Hon skulle ju tappa väljare på Nato-velandet, spekulerade man. Men icke.

Hon skulle tappa väljare på upplopp och kriminalitet, räknade man kallt med. Det är ju därför moderater, sverigedemokrater och kristdemokrater gjort just dessa frågor till sina de senaste månaderna. Men inte det heller.

Pensionerna, ”bidragsberoendet”, covidhanteringen, elproduktionen… Listan över högerns försök det senaste halvåret att sänka regeringens trovärdighet i fråga efter fråga, men sedan misslyckats, kan göras nästan hur lång som helst.

Sverigedemokraternas Rickard Jomshof försöker desperat få det till att stödet för regeringen är uppblåst av Ukrainakriget, att väljarna i oroliga tider sluter upp bakom den som sitter vid makten. Men faktum är ju att stödet för många andra regeringar i övriga Europa har sjunkit under våren. Så nåt rätt, eller rätt mycket rätt till och med, tycker uppenbarligen svenskarna att Andersson och hennes regering gör.

Och vad gör man då om man företräder ett parti som SD som trots alla utspel att kleta ned regeringen med alla möjliga anklagelser ligger helt stilla i mätningarna?

Man gör så klart ännu en regeringsattack! För att avleda uppmärksamhet från trist PSU passade Sverigedemokraterna på torsdagen på att väcka misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för hur han sköter sitt uppdrag.

Lagkamraterna i Moderaterna och Kristdemokraterna hoppade så klart på och förklarade sig stödja misstroendet, men utan majoritet i riksdagen lär det bli svårt.

Att därtill övertyga en enda väljare som inte redan tycker som dem, om att utspelet inte bara handlar om ett tramsigt politiskt spel lär bli ännu svårare.

För det är knappast nån som köper att detta handlar om något annat än att försöka skaka statsministern med hot om regeringskris. Ingen köper att poängen är att tvinga bort Johansson så att statsministern ska ersätta honom med någon som kan ”lösa brottsligheten” under industrisemestern.

Och sen sitter högern i sociala medier och ojar sig över hur många regeringskriser Magdalena Andersson redan haft under sin korta tid som statsminister, utan att ta ansvar för att det är DE som framkallat dessa.

Och som den kyliga statsminister hon är, tackolov för att vi har en stabil kvinna vid rodret, kontrade Magdalena Andersson med vändande post att hon avgår om misstroendet mot Johansson går igenom. Hon tänker inte spela med i högerns trams. Och med tanke på hur alla tidigare attacker betalat sig riktigt illa för högern i opinionen, verkar väljarna inte vara så spelvilliga de heller.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.