Hoppa till huvudinnehållet

Hemvärnet övar i Presterud: ”Det känns ännu viktigare med läget i omvärlden”

Publicerad:
Maria Palm med hunden Uzack tillhör 193:e kompaniet.Jon Tedenby, till höger, är övningsledare. Foto: Mats Zetterberg

Denna vecka övar en hemvärnsbataljon på det gamla regementsområdet i Kristinehamn.

– Det känns ännu viktigare med läget i omvärlden. Vi övar mer skarpt nu än tidigare, säger Maria Palm.

Hon är en 250 soldater som medverkar i övningen. Hon har uppdraget som hundförare. Hunden och hon har varit hemvärnet trogna i fyra år.

– Det är jätteroligt att kunna kombinera hundintresset, med att göra skillnad för Sverige. Fler borde testa hemvärnet, vi har brist på hundförare. Jag är utbildad för att skjuta pansarskott, säger hon.

Maria Palm bor i Väse och har just bytt jobb till en begravningsbyrå. Det gör hon för att få mer fritid till hemvärnet.

Fler blir hemvärnsmän

– Jag märker av ett ökat intresse för hemvärnet med Ukrainakriget, vilket är bra. Den enda nackdelen är att vi därför har brist på utrusning, säger hon.

Jon Tedenby berättar att de har haft hemvärnsövningar i Presterud flera gånger. Han ger samma bild av intresset.

– Det var stort även innan men ökade dramatisk i och med Ukraina. Kriget har också förändrat vårt uppdrag. Innan var risken liten att vi skulle hamna i skarpt läge. Därför övar vi i dag mer på att de ska bli soldater, säger han.

Numera är ett krig mer digitalt än tidigare. Av den anledningen får även hemvärnet lära sig hantera exempelvis en drönare och kommer att få sådana i sin utrustning.

Artikeltaggar

FörsvarKristinehamns kommunPresterud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.