Fick jag mat hemma hos mina kompisar?

Krönikor
PUBLICERAD:
Är svenskarna så snåla och ogästvänliga som man kan tro om man följt #swedengate? Genrebild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Har ni följt Twitterstormen #swedengate? Kort sammanfattat startade den med en kommentar på forumet Reddit, där en användare svarade på en fråga om vilka udda kulturella eller religiösa grejer man stött på genom livet.

Användaren svarade att hen varit hemma hos en svensk kompis och att kompisens mamma bett hen att vänta på kompisens rum medan kompisen gick och åt.

Det dröjde inte förrän ryktet om svenskarnas snålhet och ogästvänlighet fullkomligt exploderade.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap som forskar om svensk matkulturhistoria, säger till TT att det är åldersbundet om man känner igen det här fenomenet eller inte och att skiftet verkar ha kommit någon gång under 1990-talet när matpriserna sjönk kraftigt. Han tror den viktigaste anledningen till fenomenet nog är att ”föräldrar inte ville sätta gästens föräldrar i skuld” till dem.

– Jag tror inte att svenskar är snåla. Det handlar om att man inte vill säga att gästens föräldrar inte föder sina barn. Skuld är jättekänsligt för oss, säger Tellström till TT.

Jag försökte tänka hur det var för mig när jag lekte hemma hos andra. Fick jag sitta och vänta i på kompisens rum medan kompisen åt? Jag tror inte det, men sanningen är att jag inte riktigt minns. Vilket gör mig smärtsamt påmind om hur länge sedan det var, det där 1990-talet.

Vilket gör mig smärtsamt påmind om hur länge sedan det var, det där 1990-talet.