LEDARE: Väntat att M i Karlstad öppnar för SD – men hur får de ihop mandaten?

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas Alexander Torin tar över stafettpinnen från Per-Samuel Nisser och hoppas leda få leda kommunen efter valet. Frågan är hur det ska gå till.
Foto: Tommy Andersson
Det är egentligen den mest förutsägbara av utvecklingar förstås. Detta att Moderaternas nya namn efter Per-Samuel Nisser, är beredd att öppna dörren på vid gavel för Sverigedemokraterna. För det är ju vad Alexander Torin gjort. Först i en intervju i NWT tidigare i våras, och nu igen i en intervju i VF.

Och det är inte konstigare än att Torin kan räkna plus och minus. För att faktiskt få leda ett styre efter valet, för att få den där åtråvärda posten som kommunstyrelsens ordförande, måste Torin kunna räkna till 31. Egen majoritet.

I dag har det blågröna styret inga 31 mandat i kommunfullmäktige – men det har å andra sidan inte heller någon annan koalition, så det funkar ändå. Det har ju dessutom visat sig att Sverigedemokraterna oftare än inte är beredda att stötta de styrande partierna med sina röster utan att ställa så många krav på att få något tillbaka.

Det lär väl inte ske efter nästa val. Dessutom kan Torin inte vara säker på att partierna som i dag ingår i samarbetet med Moderaterna gör det i höst.

Kanske för att de inte vill utsätta sig för att sitta vid makten och vara beroende av aktivt stöd från Sverigedemokraterna – kanske för att de inte kommer att ha tillräckligt med mandat. Ja, även Moderaterna verkar ju vara på en nedåtgående trend i kommunval. 2010 hade man 17 mandat, 2014 14 mandat och förra gången bara 12.

När Torin nu till VF upprepar att han är beredd att styra med ”alla”, är han ju väldigt medveten om just detta och att han ställd i detta läge förklarar att han väljer makten. Kan han inte få den med dagens samarbetspartier, ja då hoppas han helt uppenbart få den med hjälp av SD:s mandat.

En ung man lockad till Moderaterna under Reinfeldttiden, ”öppna era hjärtan”-tiden, väljer nu som alla andra moderater att släppa det arvet och istället gå framåt med Sverigedemokraterna – om de vill ha honom.

I intervjun i NWT förklarar han varför han, om än något pressad, är beredd att välja SD framför S. För att han inte tror sig kunna styra S – men däremot SD…

Precis som Ulf Kristersson alltså som låtsas att han och Ebba Busch med tillsammans drygt en fjärdedel av mandaten i riksdagen kan regera utan att ledas i koppel av Sverigedemokraterna, verkar Torin tro att han tvärtom ska ansvara för ledandet.

Frågan är ju med hjälp av vem. 30 mandat samlar dagens blågröna samarbete. Hur ska man nå minst lika många i höstens val?

Att Miljöpartiet i kommunen inte sätter sig med en höger som behöver samarbeta med SD känns lika självklart som att MP nationellt skulle göra det.

Att KD i Karlstad går under radarn här och inte verkar tycka något alls om Torins utspel, måste väl tolkas som att de går på samma linje som partiet nationellt och till och med välkomnar ett samarbete.

Nu blir ju ledarsidan lite nyfiken på Centerpartiet i Karlstad igen… De skrev i dagarna ett debattinlägg efter att undertecknad i en ledare medgav att hon glömt att de satt med i kommunstyret. Men i inlägget berättar de inte mycket annat än att de gillar det samarbete de har. Men att det skulle kunna fortsätta som tidigare i ännu en mandatperiod är förstås helt osannolikt.

Det lutar åt en precis lika osäker valrörelse och valutgång i Karlstad som i riket. Att det slutar med moderaten Torin i topp är kanske inget ledarsidan skulle satsa pengar på.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.