Hoppa till huvudinnehållet

Hagfors och regionen överens – nu ska halvtomma sjukhuset ses över

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Regionpolitikerna Fredrik Larsson (M) och Marianne Utterdahl (SiV) flankerar Hagforspolitikerna Thony Liljemark (OR) och Jens Fischer (OR) vars parti drivit på frågan om att få till ett Omsorgens hus i det halvtomma sjukhuset.
Regionpolitikerna Fredrik Larsson (M) och Marianne Utterdahl (SiV) flankerar Hagforspolitikerna Thony Liljemark (OR) och Jens Fischer (OR) vars parti drivit på frågan om att få till ett Omsorgens hus i det halvtomma sjukhuset. Foto: Hagfors kommun

Diskussioner har funnits i flera år – nu ska man göra verklighet av dem.

Hagfors kommun och Region Värmland har tecknat en avsiktsförklaring om att tillsammans utveckla sjukhusbyggnaden i Hagfors.

Stora delar av den rejäla betongbyggnaden – uppförd i tre etapper med start 1956 – har stått tom länge. Oberoende realisters plan har sedan de kom in i Hagforspolitiken 2018 varit att omvandla byggnaden under arbetsnamnet Omsorgens hus.

Om det blir ett särskilt boende, LSS-platser eller något helt annat får vara osagt, klart är att efter några år av diskussioner och en i vår utförd nulägesanalys tas nu nästa steg enligt den avsiktsförklaring Hagfors kommun och Region Värmland tagit fram.

Här åtar sig parterna att forma en gemensam målbild för utvecklingen av dels sina respektive relaterade verksamheter, dels själva sjukhusbyggnaden som idag främst utgör hem åt vårdcentralen.

– Det är en stor dag idag, uttryckte Jens Fischer (OR) på en pressträff på onsdagsmorgonen och han fick medhåll från partikollegan Thony Liljemark (OR) som också är ordförande i individ- och omsorgsutskottet.

– Tanken är ju att det här ska leda till något riktigt bra för vår organisation Hagfors kommun, men självklart också för Region Värmland.

Sjukhuslokalerna är byggda i tre etapper – 1956, 1968 och 1981 och innehöll som mest 144 vårdplatser. Sjukhuset avvecklades 1992 och idag står 63 procent av byggnadskomplexets drygt 19 000 kvadratmeter tomma.
Sjukhuslokalerna är byggda i tre etapper – 1956, 1968 och 1981 och innehöll som mest 144 vårdplatser. Sjukhuset avvecklades 1992 och idag står 63 procent av byggnadskomplexets drygt 19 000 kvadratmeter tomma. Foto: Håkan Strandman

Ärendet ska passera diverse politiska instanser både kommunalt och regionalt innan ärmarna kavlas upp på riktigt. Då ska ett mer intensifierat samarbete upprättas som på sikt är tänkt ska utmynna i en process som i samförstånd ska utröna vilka verksamheter man vill se i sjukhusbyggnaden, och vilka delar av den fysiska fastigheten som kan tas i anspråk.

För regionens del går det helt i linje med god och nära vård-reformen som syftar till att dels tillvarata de lokaler som finns i regionens ägo, dels och framför allt förlägga vården så nära värmlänningen som möjligt.

– Idag lever vi längre och vi lever också med sjukdomar som vården får oss att överleva. Då går det inte att som patient bollas mellan olika instanser eller att patienten ska administrera sin egen vård, det vill säga att man nästan behöver vara frisk för att sköta sin vård. Det är därför vi bygger upp vården nära patienten och där den har sina behov, säger Marianne Utterdahl (SiV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Diskussioner om fastigheten har redan funnits sedan flera år tillbaka, vad är det som blir annorlunda nu med den här avsiktsförklaringen?

– Det är två viktiga skillnader, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande och nämner först avsikten i att man nu bestämt sig för att gå vidare tillsammans.

– I det ligger också att vi blir överens om alla perspektiven så att det inte bara blir till en lokalfråga eller om det smart att renovera huset eller inte. Utan den stora och avgörande skillnaden blir att vi gör det tillsammans för att få ihop de olika perspektiv som finns.

Kan bli fler arbetstillfällen

Politikerna ville inte på onsdagsmorgonens pressträff spekulera närmre i exakt vilka sorts verksamheter som skulle kunna hamna i byggnaden, men klart är att den gemensamma inställningen är att utveckla området och att det i sin tur lär leda till fler arbetstillfällen.

– Precis, vi vet ju inte än vartåt det landar, men ambitionen och vår önskan är att det ska bli mer. Vi tänker att det behövs arbetsplatser på fler ställen i Värmland så att man ska kunna bo överallt, säger Marianne Utterdahl.

Artikeltaggar

Fredrik LarssonHagforsHagfors vårdcentralJens FischerMarianne UtterdahlPolitikRegion VärmlandRegionerThony LiljemarkVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.