Hoppa till huvudinnehållet

Werners värvningsplan – stor intervju om utsatta läget: ”Öppna att förstärka”

Publicerad:
Degerfors sportchef Patrik Werner berättar i en stor VF-intervju om hur han ser på den tunga säsongsstarten och vägen framåt mot nytt kontrakt.
Degerfors sportchef Patrik Werner berättar i en stor VF-intervju om hur han ser på den tunga säsongsstarten och vägen framåt mot nytt kontrakt. Foto: Tommy Andersson

Degerfors går på sommaruppehåll på nedflyttningsplats.

I en stor intervju berättar nu sportchefen Patrik Werner om värvningsplanerna i sommar, den skeva bilden han tycker en del fans har och läget där både tränarna och han själv är beredda att kliva åt sidan.

Sex poäng på tio matcher, minus 15 i målskillnad och det lag som gjort näst minst mål – samtidigt som man släppt in näst mest.

– Inte godkänt, konstaterar Patrik Werner och lägger till.

– Vi ligger under snittet som krävs. Fortsätter vi så här, då åker vi ur. Vi måste ta mer poäng nästkommande tio och de sista tio än vi gjort nu. Det är ett faktum.

Men givetvis finns en mer detaljerad, nyanserad bild av de tio matcherna som spelats.

Så här har de varit, ur sportchef Werners ögon.

– Med lite distans var inledningen av serien, mot Djurgården och Häcken, inte så dålig som man först tyckte. Vi har fyra ramträffar mot Djurgården – borta. Vi har öppet mål till 2–1 mot Häcken i 82:a, även om de var bättre än oss i matchen kunde vi fått poäng i båda de matcherna.

– Men det är sen debaclet börjar...

Den tunga månaden

0–2 mot Kalmar FF, 0–1 mot Hammarby, 0–2 mot Värnamo och stjärnsmällen 0–6 hemma mot Elfsborg.

– Det är kulmen. De matcherna gick bara mot fel håll, och mot Elfsborg var matchen slut efter tio minuter... Efter den kände man ”hur fan ska vi lyckas ta poäng i den här serien?”

Werner fortsätter:

– Efter det gör vi fyra okej eller bra insatser. Visst, vi har flyt i Sundsvall som vänder – det kommer från ingenstans. Men vi jobbar hårt för den utdelning vi fick där. Och i de senaste tre matcherna tycker jag vi gjort spelmässigt bra prestationer.

– Helsingborg är vi bättre än. Varberg bättre så länge det är elva mot elva, sen får vi ett överläge vi inte utnyttjar optimalt och därefter ett jättemisstag som kostar oss poäng. Och nu senast står vi upp bra, mot ett visserligen lite mätt Malmö – men prestationen mot Sveriges bästa lag får vi vara nöjda med.

Den senaste månaden, den ger Patrik Werner hopp.

– Vi har sett bättre ut som lag. Sen kanske vi skulle haft någon poäng mer med oss. Men de senaste fyra har gruppen, hela föreningen, slutit samman. Vi ser ut som ett lag, visar att vi ska kunna reda ut det här.

Spelmässigt lyfter Werner upp två nyckelfaktorer.

– Vi har spelat för dåligt, totalt sett. Men vi har inte bjudit på lika många enkla målchanser nu mot slutet, vi har skapat framåt. Men summerar man de här tio har vi varit för dåliga i båda straffområdena. Och det är där matcherna avgörs.

Hur skulle du beskriva stämningen i truppen?

– Vi mår ganska bra nu, i jämförelse hur vi mådde efter Elfsborgsmatchen. Sen fattar alla att tack vare vår usla inledning kommer vi få slita in i omgång 30 med det här. Men det är mer hoppfullt nu än för tre-fyra veckor sedan.

Satt i krismöten

Det var då, efter Elfsborgsmatchen, som det blåste som allra hårdast kring tränarduon Tobias Solberg och Andreas Holmberg.

I efterhand berättar Patrik Werner om de utförliga ”vända på alla stenar-diskussioner” som klubben hade i det läget.

– Vi gick igenom allt, tillsammans med tränarna. Gick igenom truppen, tränarstab, personal och allting. Vi vände och vred på alltihop och det var högt i tak. Men spelarna har visat hela tiden att de har stort förtroende för tränarna. Att det är deras egna prestationer det handlar om till största del.

Tobias Solberg och Andreas Holmberg fortsätter att träna Degerfors.
Tobias Solberg och Andreas Holmberg fortsätter att träna Degerfors. Foto: MATHILDA AHLBERG

– Sen har vi ändrat på vissa smågrejer. Dels sett till taktik, dels sett till spelsätt och dels vissa justeringar i träning – som alla köpt på ett bra sätt. Alla har gett sig fan på att det ska gå. Har man inte förtroende för tränarna studsar man inte tillbaka så som vi har gjort. Jag tycker de visat att de hanterat det bra, att de har spelargruppen med sig.

Både Solberg och Holmberg har kontrakt även över nästa år, och att de är tajta med sportchef Werner efter alla år i samma omklädningsrum, samma klubb och samma ort som sportchef Werner är ingen överdrift.

I ditt läge, säg att ni skulle förlora flera matcher till, skulle det vara svårt att separera känslor från ett beslut?

– Nej, det tycker jag inte. Det har de sagt hela tiden till oss, att ”tycker ni det är rätt att ta bort oss ska ni göra det”. Jag har inte svårt att ta det beslutet, om jag tycker det ska vara så, säger Werner och fortsätter:

– Men många tycker att ”ni gör inget”... Jag tycker hela organisationen skötte det exemplariskt den där veckan. Att behålla tränarna, stå emot när det blåser – det är också att ta ett beslut.

– För skulle vi tycka att det inte funkar längre, då har jag inte svårt att ta beslutet att byta. Jag skulle inte ha svårt att kliva åt sidan själv om klubben tycker att det är det bästa alternativet. Det viktigaste – det är att Degerfors IF klarar sig kvar i allsvenskan.

”Fått oförtjänt kritik”

Och i dagsläget, ser Werner nuvarande tränarduo som de två som ska klara av den uppgiften.

– Vi har två kompetenta tränare. Jag tycker de fått oförtjänt kritik. De tog upp oss första året, de höll oss kvar andra. Sen år tre ropar alla att de ska avgå. Jag vet inte vilka krav de har på lilla Degerfors?

– Vi är införstådda med att vi är ett bottenlag i allsvenskan. Sen att supportrarna tror att vi ska vinna SM-guld... Det får de väl göra. Vi själva är införstådda med att det skulle bli tufft, men med det sagt: Vi är absolut inte nöjda med det vi presterat.

– Men vi har på något sätt ändå överlevt våren. Vi har varit nära och hamna under vattenytan, men vi har sprattlat oss kvar och satt oss i ett läge där det inte ser hopplöst ut – som det gjorde ett tag.

Tror på profilvärvningen

Åtta mål framåt, där bortsett från ett självmål Abdo Saidi (fem mål) och Diego Campos (två mål) är Degerfors enda målskyttar.

Hur ser du på er offensiv?

– Jag hävdade inför säsongen att vi skulle göra lika många mål som i fjol. Så ser det inte ut just nu. Men jag hävdar fortfarande att vi har bra kompetens framåt. Däremot har de flesta underpresterat, förutom på slutet där alla kommer undan med godkänt de sista fyra matcherna. Såna förluster kan man ta jämfört med Elfsborg där det är slut direkt och vi gör bort oss.

– Nu sitter vi ihop som lag. Nu jobbar vi hårt. Skapar chanser. Att Malmö är bättre än oss vet hela Fotbollssverige, men att vi kan stå upp såpass bra gör en sån förlust lättare att ta. Vi måste fortsätta vara på den nivån, då tror jag poängen kommer komma – och att målskyttarna blir fler.

Dijan Vukojevic har ännu inte gjort något mål för Degerfors.
Dijan Vukojevic har ännu inte gjort något mål för Degerfors. Foto: FREDRIK KARLSSON

En av de 16 mållösa spelarna är miljonvärvningen Dijan Vukojevic, som startat blott en av de åtta senaste matcherna.

– Han har fått en jobbig resa in i allsvenskan – som en del andra. Det har strulat lite för honom med sjukdom och annat småstrul, något svagt inhopp... Sen är den största skillnaden mellan superettan och allsvenskan offensivt – och mycket handlar om självförtroende.

– Det är flera olika aspekter som gör att Dijan inte kommit upp i den nivå vi vet han har. Men jag är ganska säker på att vi kommer tycka han är en bra spelare under resans gång. Det finns så mycket bra i honom. Han behöver bara en bra match, ett bra inhopp få lite snurr på det. För kvaliteter har han.

Försvarar Djurdjic

En annan mållös spelare: Nikola Djurdjic som inför Malmömatchen var ute i Sportbladet och dryftade sitt missnöje med allt från speltid till rollen han matchats i.

– Jag tycker inte han sa något konstigt. Sen blir det alltid rubriker när just han uttalar sig. Vi vet om han helst spelar i ett 4–2–3–1 där han får spela tia (som central i den offensiva trean, VF:s anm.) Det är hans optimala position. Men det är tränarna som väljer, och just nu spelar vi ett annat spel.

– Och jag tycker Nikola är viktig för oss. Han har egenskaper som inte så många andra har i vårt lag. Vi har en del snälla pôjker, och du måste ha lite djävulskap i några också. Det bidrar han med.

Likväl ser Werner såklart ett sparkapital i i serben.

– Vi hade önskat få ut mer av Nikola, och han hade säkert själv önskat få ut mer av sig.

Nikola Djurdjic humör är både en för- och en nackdel.
Nikola Djurdjic humör är både en för- och en nackdel. Foto: FREDRIK KARLSSON

Sportbladettexten fick en nästan att känna att han är på väg bort i sommar, hur ser du på hans framtid?

– Det tror jag inte. Vi har inte pratat något om det, och jag tror han trivs ganska bra här. Många tror att han är jobbig att ha och göra med, att han krånglar och bråkar... Men han är jätteprofessionell, kör hårt och är väldigt mån om att det här ska vändas. Jag tycker han är väldigt viktig.

– Sen är det klart han som alla andra vill ha en roll där han spelar mer. Det röda kortet han tar mot Elfsborg är inte till hans fördel. Han måste balansera på den tunna linjen – vara jobbig och jävlig men inte göra dumma grejer. Men han är såpass rutinerad, påverkas inte av läget. Han kommer bli viktig för oss.

Så är värvningsplanen

Den 15 juli, då öppnas transferfönstret i svensk fotboll och fram till den 11 augusti kan klubbarna värva.

Vilka resurser sitter du med för att agera i den uppförsbacke ni skapat er?

– Jag tror det finns utrymme. Men toppspelarna i Sverige står inte i kö för att komma till Degerfors IF just nu. Det gäller att värdera det som finns på marknaden, vad det kostar – och jämföra med det vi har, säger Werner och klargör:

– Vi är öppna för att förstärka. Men vi kommer inte bara plocka något, chansa och be till Gud och hoppas det ska bli bra. Vi måste fortsätta jobba strategiskt. Men det är klart vi nu, när det handlar om att överleva, måste kolla mer kortsiktigt också.

Axel Lindahl och Alfie Whiteman var tillsammans med Justin Salmon och Nikola Djurdjic förra sommarens Patrik Werner-värvningar.
Axel Lindahl och Alfie Whiteman var tillsammans med Justin Salmon och Nikola Djurdjic förra sommarens Patrik Werner-värvningar. Foto: HP Skoglund

– Vi är redan igång och följer marknaden. Men det är trots allt rätt många veckor kvar innan fönstret öppnar.

Degerfors ska till och med, efter uppehållet, hinna möta både AIK och IFK Norrköping innan dess.

Truppmässigt, vilka lagdel söker du nyförvärv?

– Det är ingen hemlighet att vi är tunna bakåt just nu. Men det beror på skador också. Men mycket handlar om att hitta något som är bättre än det vi har, vi behöver förstärka vårt lag.

– Samtidigt hävdar jag fortfarande, även om folk då säkert tycker jag är dum i huvudet, att vår trupp är bra. Även om jag kanske inte tyckte det när jag åkte hem från Elfsborgsmatchen... Men jag hävdar fortfarande att alla kan bättre, börjar vi prestera på den nivå vi kan är jag inte orolig.

– Men skulle vi hitta något som direkt kan komma in och bidra, då kommer vi titta på möjligheter att få in den spelaren.

Oliver Ekroth finns på Island, hur ofta har ni kontakt?

– Vi har skrivit lite, mer koll har jag inte. Men han skrev väl längre avtal än ett halvår? Jag tror inte det är aktuellt i sommar.

Tre på väg tillbaka

Men backlinjen får definitiv förstärkning efter uppehållet. För såväl unge Oscar Wallin som meriterade duon Ronald Mukiibi och Joe Gyau är på väg tillbaka efter skador.

– Vi tror att alla tre är tillbaka efter uppehållet. Hade det rullat på nu hade några av dem kunnat spela direkt, men vi ville inte chansa och riskera att de slog upp något utan se till att de är fräscha när det startar om.

Samtidigt som Werner letar förstärkningar måste han även titta på befintlig trupp. Nu återstår bara sex månader av kontrakten för de vars avtal går ut i höst, och enligt Bosmandomen är spelarna därmed fria att prata med andra klubbar.

Erik Lindell, Anton Kralj, Sebastian Ohlsson, Adam Carlén och Johan Bertilsson sitter alla i den sitsen.

– Vi håller på och tittar. I vissa fall går det hitta lösningar, beroende på ålder och livssituation där det kanske inte är jätteavgörande om vi spelar i superettan eller allsvenskan. Men i vissa andra fall blir det svårare. Det bästa hade varit om vi låg sexa, kunde planera för allsvenskan nästa år. Men där är vi inte riktigt nu.

Men en Sebastian Ohlsson kanske blir kvar oavsett utgång?

– Jag hoppas det. Där ska vi försöka komma igång ordentligt snart.

Nya Carlén-samtal

Mest omskriven av kvintetten har Adam Carlén varit, U21-landslagsmittfältaren där diskussioner om en förlängning först sen i vintras.

– Jag har en dialog med hans agent och ska ha en ny kontakt snart så får vi se.

Har du någon magkänsla?

– Nej, det har jag slutat ha i den här branschen, skrattar Werner.

– Jag är förhoppningsfull att vi ska hitta en lösning. Men jag kan inte säga att jag är hundra på någonting.

Om han lämnar ska det inte vara utan att ni får betalt?

– Nej, då är det ju och sälja i sommar. Nu har väl i och för sig varken han eller laget rosat marknaden i vår. Det är lätt att säga att man vill sälja, men någon måste vilja köpa också... Förhoppningsvis hittar vi en förlängning, så får vi se sen vad som händer.

Adam Carlén kan nu förhandla fritt med andra klubbar.
Adam Carlén kan nu förhandla fritt med andra klubbar. Foto: PÄR OLERT

På tal om hugade spekulanter. Abdo Saidis målsuccé i vår innebar direkt spekulationer, och så sent som på tisdagen berättade Sportbladet om att belgiska KV Kortrijk varit på plats och scoutat Degerforsanfallaren.

Hur mycket konkret intresse har det varit?

– Ingenting. Så är det jämt. Det är totalt ointressant, det är därför jag inte svarat något om ryktena. Fönstret öppnar 15:e juli, det hinner hända hur mycket som helst innan dess.

– Vi har inte fått några förfrågningar, men så här är det alltid när någon petar in några mål. Agenter börjar snacka, sen ska det finnas miljonbud... Det där är man van med. Vi får se vad som händer, men vi har inte fått något konkret.

– Och vi är i första hand inte ute efter att sälja spelare. Vi vill förstärka för att klara ett allsvenskt spel. Men alla spelare är till salu, till rätt pris.

Tror på lång höst

Efter Malmömatchen gick Degerforstruppen på semester, återsamling är torsdag nästa vecka för tester.

Därefter träningsläger en vecka på Gotland följt av en match mot BP, i U21-serien men där båda klubbarna kommer matcha A-truppen, så är Degerfors plan för uppehållet.

Känslan just nu, kom uppehållet lägligt för er?

– Både och. Jag tycker vi var på gång, var i slag. Samtidigt kanske vi tömdes oss med vetskapen att ett uppehåll skulle komma. Det där vet man aldrig. Hade vi spelat en till och varit helt värdelösa hade man velat ha uppehåll, hade vi spelat en och vunnit hade man velat fortsätta, skrattar Werner och fortsätter:

– Det är bara att gilla läget. Det som är kul med fotboll är hur snabbt det kan vända, från att allt känns hopplöst till att man plötsligt ser ett ljus. Likadant, farligt nog, åt andra hållet. Hur man kan vinna tre raka, sen förlora två – och vara nere i helvetet igen.

– Vi är införstådda, allihop, om att det här kommer att bli tufft. Med tanke på den usla start vi haft. Vi kommer inte få andas ut förrän i omgång 30.

Stormatch och poängbehov – då svek publiken: ”Vi vill ha fulla läktare”Adam Carlén kallas in till EM-kvalet: ”Har kvalitéer som passar”

Artikeltaggar

Abdelrahman SaidiAllsvenskanAndreas HolmbergDegerfors IF HerrFotbollJoe GyauOscar WallinPatrik WernerRonald MukiibiTobias Solberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.