Är ni redo med galoscherna?

Krönikor
PUBLICERAD:
Nä, jag pratar inte om de där skodonen som det skulle vara drag under på 90-talet, utan om farkoster för säker färd i biblisk nederbörd.

Alltså de som nämns i Lennart Hellsings barnvisa ”Hej, sa Petronella”. Där sjungs det ju om ett ihärdigt regnande som plaskar ända fram till jul. ”Glada ska vi ropa: Tjenare och mors! Segla allihopa bort i en galosch.”

Visserligen vore det väl trist om det blev så nu när det stundar högtider som pingst, nationaldagar (både i Danmark och Sverige) och sprudlande studentfiranden. Då passar sol och ljumma vindar bättre. Dessutom utgör större regnmängder perfekta barnkammare för översvämningsmyggor och sådana vill i alla fall inte jag ha i någon större mängd. Men jag gissar att våra kära bönder kanske ändå inte skulle tacka nej till ett eller annat skyfall. För det har ju trots allt varit en torr inledning på året.

Så se över era galoschförråd och gör er redo med paraplyer!

Medan vi inväntar de första dropparna kan vi ju dessutom passa på att sjunga för alla de drygt 2 100 kvinnor och två män som enligt SCB har Petronella som förnamn. Grattis på namnsdagen!