Hoppa till huvudinnehållet

P-G bröt, men behåller SM-ledningen: ”Nästan ofattbart”

Publicerad:
P-G Andersson och Anders Fredriksson vid målgången i Älmhult.
P-G Andersson och Anders Fredriksson vid målgången i Älmhult. Foto: GN motorsport

P-G Andersson behåller sammanlagda ledningen i tungviktsklassen av rally-SM, trots att han bröt och startade om i Sydsvenska rallyt.

Årjängsföraren missade två sträckor, men vann åtta av de tio han körde.

Totalsegrare i South Swedish Rally i Älmhult fredag–lördag blev i stället juniorvärldsmästaren Tom Kristensson, Hörby, i en Hyundai. Han var minuten snabbare än tvåan Jari Liiten, Sandviken, efter tolv sträckor och 105 kilometer.

P-G med kartläsaren Anders Fredriksson vann första SM-deltävlingen och samlade tillräckligt många poäng nu i den andra för att fortfarande toppa tabellen i internationella 4wd, med fem poäng före Liiten och rallyts fyra Jonas Åkesson, Karlskrona, som delar andraplatsen. 13:e-platsen (fem ekipage bröt) i rallyt gav tre poäng och segern i sistasträckan ytterligare fem.

– Fy fan vad bra. Det är nästan lite ofattbart att vi trots att vi slutar på 13:e plats och kan behålla vår SM-ledning, säger P-G i ett pressmeddelande.

Han bröt på fredagens första sträcka på grund av trasig remskiva.

– Det var troligtvis ett fabrikationsfel, säger P-G.

Mekanikerna i GN Motorsport lyckades fixa R5-Forden och P-G kunde starta om på lördagen, med 20 minuters tidstillägg.

– Det kändes verkligen tufft, men jag har ju varit med så pass länge att jag vet att vad som helst kan hända. Det här blev verkligen ett positivt slut på en mörk inledning av rallyt, säger P-G.

Bäste värmlänning totalt blev i stället Skoda-körande tv-expertkommentatorn Jonas Kruse från Grums och tävlande för Karlstad, tillsammans med kartläsaren Nellie Karlsson, Skillingaryd, med en sjätteplats, 18 sekunder från pallen. Han låg ett tag tvåa.

Reiersen upp i topp

I SM/JSM internationella 2 wd blev 18-årige Isak Reiersen, Östmark, tvåa, 4,5 sekunder bakom finländaren Toni Herranen och går upp i sammanlagd SM-ledning i båda klasserna, en poäng före rallyts trea Albin Nordh, Ydre.

I nationella 4 wd kom 19-faldige svenske mästaren Mats Jonsson, Forshaga, trea. Han hade dryga minuten upp till segraren Michael Wikström, Boden, och 15 sekunder till tvåan Albert Friberg, Motala. I sammandraget är Jonsson tvåa, 20 poäng efter Wikström.

I nationella 2 wd, med hela 37 startande, vann Patrik Flodin, Ilsbo, med värmländske kartläsaren Göran Bergsten, Forshaga, med en och en halv minut före Emil Karlsson, Hällefors. Duon har inlett med två raka triumfer och toppar tabellen med 13 poäng.

Nästa SM-rally körs på värmländsk mark den 10–11 juni.

– Nu ser vi verkligen fram emot tävlingen i Arvika, säger P-G Andersson.

Artikeltaggar

Göran BergstenIsak ReiersenMats JonssonPer-Gunnar AnderssonRally

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.