Insändare: ÖB Micael Bydéns krigsromantik når nya höjder

Insändare
PUBLICERAD:
Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under den skrämmande krigsverkligheten i Ukraina spirar en märklig svensk nationalistisk yra med allt högre röster om den påstådda nödvändigheten att rusta oss till tänderna.

Varför ifrågasätter inget politiskt parti den militärstrategi som ÖB och försvarsministern ger uttryck för? Kan krigsromantiken bli tydligare än när ÖB Bydén höjer rösten och markerar att "Vi kommer att slåss till sista soldat!".

Menar ÖB allvar med att detta är den svenska militärstrategin, att våra värnpliktiga skall vara kanonmat oavsett hur ett "tänkt" krig skulle utveckla sig?

Det finns flera märkligheter i den svenska militära satsningen som inte ens på ett trovärdigt försvarsinriktat sätt har motiverats.

På vilket sätt kommer 100 000 värnpliktiga fotsoldater, som skall skydda Sveriges gräns med koncentration på Gotland, att värna oss mot de ryska missilerna?

Är det ett trovärdigt scenario att ryska trupper kommer med båt till Gotland för att ställa upp på en ”fotbollsmatch"?

Eller är det inte snarare så att denna "fotbollsmatch" aldrig kommer att gå av stapel? För varför skulle Putinregimen ställa upp mot EU-laget Sverige som har ett allt omfattande stöd på sin hemmaplan, då bortalaget verkligen kommer att visa sig vara just på bortaplan?

Nej, putinisternas aggressiva agerande i Ukraina handlar inte om att anfalla EU utan om Stornationalistiska ambitioner, där de rysktalande folkgrupperna i Donbassområdet och Krim skall förenas just med ryssarnas Ryssland. Inte olikt Sverigedemokraternas nationalistiska strävan efter ett homogent Sverige för bara "svenskarna".

Hela den svenska militära strategin och upprustningen bygger på det osannolika antagandet att putinisterna skulle attackera Sverige med militära insatser.

Den svenska säkerhetspolitiken behöver byta fokus och bygga på hur vi kan säkra just mänsklig säkerhet och därmed bredda säkerhetsfrågorna till att på allvar ta itu med klimatsäkerheten parat med en starkare egen självförsörjning av livsmedel och energi.

Då inte ens försvarets egna experter tror att Putinregimen kommer att militärt attackera ett EU-land, vad är då motiven för miljardrullningen till nya regementen, Bofors och SAAB?

Det är hög tid att de anti-militaristiska rösterna höjs så att de förebyggande säkerhets- och fredsprocesserna åter får sin rättmätiga plats i politiken.

Stefan S Widqvist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.