Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Nu måste ni förstå att det håller på att gå åt helvete

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
I helgen samlas Miljöpartiet i Karlstad för valupptakt. Vad är språkrören Per Bolund och Märta Stenevis strategi för att inte partiet ska ramla ur riksdagen i höst?
I helgen samlas Miljöpartiet i Karlstad för valupptakt. Vad är språkrören Per Bolund och Märta Stenevis strategi för att inte partiet ska ramla ur riksdagen i höst? Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Välkomna till Karlstad, ni miljöpartister som samlas i helgen för partiets valupptakt. Lämnar ni Värmland på söndag utan sjukdomsinsikt om hur otroligt nära det är att ni inte kommer in i riksdagen i höst, ja då är det helt kört.

Samtidigt som vi står i matbutiken en fredagseftermiddag och väljer en förpackning fläskytterfilé för slumppriset 49 kronor kilot till helgens grillning, ramlar fåglar ned döda från himlen i ett överhettat Indien.

Ändå åker det enda partiet som inte tappat fokus på att hantera den i särklass viktigaste utmaningen för mänskligheten – klimatkrisen – ur riksdagen i höst. I dag pekar nämligen absolut ingenting på att Miljöpartiet ska kunna vända opinionen. Ska vi vara helt ärliga verkar MP inte ens försöka vända opinionen. För då hade de ändrat politisk strategi.

Om partiet valdes in i riksdagen på en våg efter en sommar där döda sälar sköljde in över de svenska stränderna, halkar partiet nu ur densamma efter en sommar där övriga partier försöker trumfa varandra i att göra bensin och diesel billigare och där det rasas mer över köerna genom säkerhetskontrollen på Arlanda än över nöjesresor med flyg.

När partiföreträdare i helgen samlas i Karlstad för valupptakt lär det ryggdunkas över hur man får toppbetyg när Naturskyddsföreningen och WWF rankar riksdagspartiernas miljö- och klimatpolitik. Kanske myser man självbelåtet åt att känna att man får bekräftat att man företräder ”rätt” politik. Att populistpartierna som lovar billig bensin är de som har fel och att väljarna som sviker helt enkelt inte fattar bättre.

Men att ha rätt politik spelar ingen roll om MP åker ur riksdagen i höst. Den utomparlamentariska makten att få igenom den politiken är begränsad om man inte har representation i beslutande församlingar.

Inget annat parti känner sig uppenbarligen speciellt hotat av risken förlora väljare på att föra en blygsam klimatpolitik. Jösses, inte ens hälften av partierna i riksdagen HAR ens en klimatpolitik och använder till och med det för att marknadsföra sig.

Företrädare för Sverigedemokraterna förklarade i ett debattinlägg för nån vecka sedan att eftersom Sverige ”omöjligen [kan] ha en direkt och avgörande påverkan på klimatet eller den globala miljön” så skulle svenska barn och ungdomar ”under inga omständigheter behöva känna klimatångest”.

Fåglar regnar döda ned från himlen i Indien och Sverigedemokraterna tycker att de vuxna som pekar på klimatkrisen som ansvarig för detta, gör sig skyldiga till barnmisshandel.

Åker Miljöpartiet ur riksdagen i höst får SD en avgörande påverkan på regeringspolitiken. Utan Miljöpartiet över fyra procent, kommer Magdalena Anderssons Socialdemokraterna inte ha en chans att kunna regera. Utan Miljöpartiet över fyra procent står vi inför minst fyra år med en blåbrun regering.

Så varför, ÅH VARFÖR, är miljöpartisterna så kassa på att opinionsbilda? I alla fall om det handlar om opinionsbildning som slutar med att de som lyssnar vill lägga en röst på dem och inte den sortens opinionsbildning som bara säkrar sympatisörer till andra partier?

Förmodligen är det i väljarnas ögon inte ens fel på politiken partiet driver på riksnivå. Det finns lätt fyra procent av väljarna som ser klimatet som den enda väsentliga frågan att driva politik kring. Det finns lätt fyra procent av väljarna som är övertygade om att ett parti som prioriterar klimatfrågor behövs i riksdagen. Så hur når MP dessa? Vad är egentligen strategin?

Ett jätteproblem är Stockholms kommun, där MP valt att bilda majoritet med högern och de senaste åren bland annat röstat för att sälja ut kommunala skolor till underpris till vinstdrivande skolkoncerner. Och när väljarna som röstat på MP ber dem förklara varför de agerar som de gör kommer inget svar. När medierna efterlyser förklaringar kommer inget svar. Det är dealen MP i huvudstaden gjort med de blå: låta dem sabba skolan och avstå ifrån att kritisera det – och få betalt i cykelbanor.

Miljöpartiet i Stockholms kommun har varit ett röstlokomotiv i tidigare riksdagsval. Visst, de backade drastiskt redan i förra valet – men låg ändå på närmare åtta procents väljarstöd 2018, långt över det nationella valresultatet. Var sjätte röst på partiet kom därifrån. Efter att ha slutit upp bakom högerpartierna är det svårt att se hur det skulle hålla i sig i årets val.

Miljöpartiet lämnade regeringssamarbetet bland annat för att få chansen att friare driva opinion i valrörelsen i för dem viktiga frågor – och då även kunna gå i opposition mot Socialdemokraterna.

Ska partiet ha en reell chans i september bör man fråga sig om samma beslut inte sedan länge varit motiverat i regioner och kommuner där man under mandatperioden ingått i ett högerstyre.

Sista striden är nu!

Artikeltaggar

KarlstadKlimatLedareMiljöpartietRiksdagenSverigedemokraterna