Johannes Klenell: ”Diffus men peppig framåtanda i en politiskt trött tid”

Krönikor
PUBLICERAD:
Klimataktivisterna Återställ våtmarker har fått rejäl synlighet de senaste veckorna.
Foto: Jessica Gow/TT
Klimataktivisterna Återställ våtmarker är ett gäng som trots sin rätt vänliga paroll lyckats röna mycket uppmärksamhet på senare tid. Så sent som i veckan när en kvinna med deras banderoll stormade plastmattan under Svenska Cupen-finalen mellan Hammarby och Malmö FF.

Många har talat om Degerforsveteranerna Ola Toivonen och Ismael Diawaras insatser i matchen där de bärgade hem cupsegern till MFF. Vad färre kommer ihåg är kanske att en annan nyckelfigur i matchen också har ett Degerforsförflutet. Hammarbys vänsterback Mohanad Jeahze, som var den som ”avbanderollade” kvinnan, spelade faktiskt 11 matcher i Rödvitt 2017. Värmlandskopplingen är alltså uppenbar.

För några veckor sedan var samma gäng i händelsernas centrum när de blockerade Centralbron i Stockholm. Då ska självaste tidigaste riksdagsledamoten, influencern och S-märkte välfärdsmiljonären Jan Emanuel Johansson ha gripit in och lyft bort klimataktivisterna. ”Det här är några människor som förhoppningsvis i grunden har en god tanke, men har väldig otur när de tänker”, ska Johansson ha sagt. Extrem tur med sammanhang och exponering verkar de däremot ha. På bara några veckor har Återställ våtmarker fått rejäl synlighet. Inte minst på grund av alla spontana kändismöten som verkar ske under deras aktioner.

”Jag är otroligt mjuk och försiktig när jag flyttar på personer”, sa då Jan Emanuel till Aftonbladet bildsatt med hur han sliter upp en man från marken i ena armen. På hela taget verkar alla inblandade vara nöjda med exponeringen.

Oavsett vad man tycker om civil olydnad så finns det något uppfriskande freaky i de här träffarna mellan miljörörelsen och en sorts Instagramverklighet av människor som lika gärna kunnat träffa en utomjording som en miljöaktivist.

Om man, som jag, blir helt utmattad av att läsa ännu ett populistiskt utspel om hårdare tag av Kristdemokraternas Ebba Busch eller gnäll från Sveriges idag mesta missnöjesparti, Moderaterna, ger det här ändå lite hopp.

Henrik Jalalian från tankesmedjan Cogito har på opinionssajten Nya Mitten tittat på Moderaternas Instagramkonto senaste året och där inte hittat ett enda politiskt inspel som kan läsas som positivt. Det närmsta han kom var ”Glad påsk”. Det säger något om den valrörelse vi är på väg in i. Alltså en där vi om och om igen ska få höra att precis allt är skit. Ledsen SD, ni är omsprungna när det kommer till gnäll. Det är inte längre ni som hatar Sverige mest av alla.

Folkpartisterna försöker haka på. Johan Pehrson gör onekligen sitt bästa, men det blir liksom så futtigt med en partiledare som i debatten mest försöker ”äga vänstern” med trötta klyschor han lärt sig i LUF som ” Det är saken med socialism. Till slut tar någon annans pengar slut”. Men det är väl vad som blir kvar när man inte längre är ett politiskt parti utan snarare en PR-verksamhet för obegränsade vinstuttag av skattemedel.

Om man blir politiskt deprimerad? Jomenvisst. Det är så himla lätt i det läget att känna att ingenting är skoj längre.

Men så kommer det ändå ett litet pirr av lycka när en glad hippie stormar planen på Tele2 Arena under finalen av Svenska Cupen, med det inte helt uppenbara budskapet ”Återställ våtmarker”. För den oinsatte fotbollssupportern, vilket man får anta är de flesta, på plats väcker det säkert en mängd tankar som ”vilka våtmarker?” ”Alla våtmarker?” Eller eventuellt ”vad är en våtmark?”

Äntligen lite diffus men peppig framåtanda i en politiskt trött tid.

För övrigt

I torsdags var det premiär för ”Abba Voyage” med avatarer, eller ”Abbatarer”, på scen.
Foto: Johan Persson

För övrigt är det underbart att läsa veckans recensioner av den mycket märkliga ABBA-”konserten” med hologram som utspelats i London. Sällan tidigare har jag sett svenska rockjournalister skriva texter med en sådan ”what is this that stands before me”-känsla? Var det bra eller dåligt? Ingen vet riktigt. Det är konst.