Debatt: Grön ungdom: Detta måste göras för klimatet

Debatt
PUBLICERAD:
Aida Badeli och Rebecka Forsberg, Grön ungdom
Vi går in i ytterligare en valrörelse, men klimatkrisen är exakt lika allvarlig nu som för fyra år sedan. Politiken har inte gjort tillräckligt. Utsläppen fortsätter att öka, alla partier utom Miljöpartiet gör det billigare att elda fossila bränslen och EU planerar att sälja utsläppsrätter istället för att makulera dem. Vi har ont om tid. Denna valrörelse får inte innehålla fler tomma ord, skriver Grön Ungdoms språkrör Rebecka Forsberg och Aida Badeli.

Det finns de som tycker att man inte borde prata om allt det här. Politiker, oftast högerkonservativa, tycker det är ”onödigt” att skildra klimatkrisen och kallar våra reaktioner för skrämselpropaganda. Ja, global uppvärming är skrämmande. Men ignoransen inför uppgiften som nu lämnas åt vår generation att lösa är nästan läskigare.

Det finns en särskild plats i helvetet för fega politiker. Vi vet vad som måste göras – det gjorde vi förra valrörelsen med. Ändå fortsätter majoriteten att år ut och år in säga nej till nödvändiga åtgärder. Istället för att sätta slutdatum på försäljning av bensin och diesel så sänks priserna. Våra förtroendevalda sitter fast i oljelobbyns järngrepp och låtsas gilla det “för plånbokens skull”.

De enda som säger ifrån är Miljöpartiet. Det är ingen slump att det är MP som får bästa betyg i både WWF:s och Naturskyddsföreningens klimatpolitikska granskningar – ett grönt parti sätter alltid klimatet i främsta rummet.

Varför misslyckas de andra partierna? Skillnaden är att vi vet att det inte går att förminska klimatkrisen till en ekonomisk kalkyl. Det är att blunda för både allvaret och lösningarna. När övriga riksdagsledamöter röstar ja till bilbidrag och tävlar om att sänka bensinpriserna mest så vill Miljöpartiet istället halvera momsen på livsmedel, sänka skatten för alla i glesbygd och satsa på kollektivtrafiken. Det är förslag som både gör livet billigare för den enskilda individen och bidrar till minskade utsläpp. Men det säger andra partier nej till. Istället väljer de att fortsätta med samma ekonomiska system och infrastruktur som skapade krisen till att börja med. Och utsläppen fortsätter öka.

Grön Ungdom presenterade nyligen vår valkampanj: Visst är det sjukt? För visst är det sjukt att utsläppen ökar, trots att vi befinner oss i en klimatkris? Visst är det sjukt att vi fortfarande, år 2022, är beroende av olja och att det saknas en politisk majoritet för att stoppa handeln med fossila bränslen med skurkstater som Ryssland och Saudiarabien? Och visst är det sjukt att det är billigare att flyga än att åka tåg? Att vi varje år pumpar in skattepengar som konstgjord andning till kommunala flygplatser som inte går med vinst (vi kollar på dig, Karlstad Airport) och ger direkta subventioner till flygföretagen är ett grovt slöseri med skattepengar. Pengarna hade kunnat läggas på utbyggnad av järnväg och kollektivtrafik istället, så det hållbara också blir det lönsamma.

Vi är på väg in i ytterligare en valrörelse, och de kommande fyra åren är avgörande för Sveriges klimatarbete. Ska det bli billigare och enklare att leva klimatsmart måste systemet förändras i grunden. Därför kräver vi, bland mycket annat:

●Att Sverige sätter ett slutdatum för fossila bränslen, till senast 2030

●Att det ska bli dyrare att förstöra klimatet. Intäkterna ska sedan användas till omställningen, så det blir billigt att leva klimatsmart

●Att vi investerar oss ur klimatkrisen. Genom satsningar på järnväg, förnybar energi, grön industriomställning, hållbart jordbruk och naturnära arbeten bygger vi världens första hållbara välfärdssamhälle.

Framtiden är grön!

Rebecka Forsberg

Aida Badeli

Språkrör Grön Ungdom

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.