LEDARE: Tveksamt om jag får glädjescrolla efter valet – det ser mörkt ut för S

Ledare
PUBLICERAD:
De australiensiska socialdemokraterna under ledning av Anthony Albanese, vann parlamentsvalet i söndags. Kan Magdalena Andersson lyckas göra det samma i september?
Foto: Rick Rycroft
“Jag lärde mig idag ett nytt begrepp”, skrev min australiensiska kompis till mig i Facebookchatten häromdagen. “Istället för undergångsscrollning, ägnar jag mig nu åt glädjescrollning”.

Anledningen till glädjescrollningen – att bläddra igenom sociala medier och läsa goda nyheter istället för dåliga – är att australiensiska Labour vann parlamentsvalet.

I skrivande stund räknas fortfarande rösterna, och partiet är två mandat från en egen majoritet i Australiens representanthus. Den nya premiärministern Anthony Albanese har redan svurits och förhandlingar pågår redan med partilösa för att säkra en majoritet.

Framgångarna för Labor beror på att partiet lyckats samla mittenväljare som lutar höger såväl som vänster. Kanske har Albanese främst sin föregångare på premiärministerposten Scott Morrison, att tacka. Morrison har vridit sitt Liberal Party bort från både konservatismen och liberalismen till förmån för populism.

I ett Australien som de senaste åren plågats av klimatförändringarna genom ostoppbara bränder och översvämningar har Morrisons regering satsat på kol. Hans hantering av covidpandemin var undermålig. Morrisons försök att bli en australiensisk motsvarighet till Donald Trump misslyckades totalt.

Förutom Labors framgångar, tog många partilösa kandidater med fokus på miljö och jämställdhet plats i representanthuset på mandat som tidigare tillhörde The Liberal Party.

Löften om välfärd, bättre klimatpolitik och fokus på jämställdhet vann över populismen i Australien. Jag vänder blickarna hemåt igen. Det är inte långt till riksdagsvalet nu.

Jag tittar på den politiska spelplanen. Det är obehagligt jämnt. I den senaste opinionsundersökningen från DN/Ipsos som kom i veckan ligger tre partier nära fyraprocentstrecket. Miljöpartiet och Liberalerna har fortfarande inte lyckats ta sig över fyra procent, men för Liberalerna går det i alla fall uppåt.

Kristdemokraterna och Centerpartiet ligger runt fem procent, där det senare har tappat hälften att sitt väljarstöd på ett år. Det ser inte ljust ut för en socialdemokratisk valseger i höst.

Många valarbetare inom Socialdemokraterna sneglar sannolikt mot Australien nu, där de progressiva vann över populismen. Men det är svårt att kopiera framgångarna för Labor.

Socialdemokraterna kan inte luta sig mot varken egna framgångar eller en högerregerings misslyckanden. I stället går Magdalena Andersson till val med ett regeringsunderlag som inte vill förhandla med varandra. Medan Liberalerna verkar vända uppåt i opinionen efter Nyamko Sabunis avgång, händer absolut ingenting för Miljöpartiet. Det borde verkligen bekymra valstrategerna på Sveavägen 68.

Socialdemokraterna är för närvarande ohotat det största partiet, men vad gör det om de bara tar väljare inom det egna blocket?

För att vinna valet behöver Socialdemokraterna, utöver att få sitt underlag att faktiskt vilja prata med varandra, att Miljöpartiet håller sig kvar i riksdagen och att Centerpartiet blir större igen.

Utsikterna för mig att få gläjdescrolla efter 11 september känns allt sämre.

Lisa Gemmel

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.