Hoppa till huvudinnehållet

Glöersen om regeringens vargbesked: ”Välkommet”

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
”Välkommet, men egentligen behövs inga nya utredningar”, säger Gunnar Glöersen om regeringens besked på onsdagen.
”Välkommet, men egentligen behövs inga nya utredningar”, säger Gunnar Glöersen om regeringens besked på onsdagen. Foto: HP Skoglund

Regeringen ger Naturvårdsverket tre utredningsuppdrag med syfte att minska vargstammen.

– Välkommet, men egentligen behövs inga nya utredningar, säger Gunnar Glöersen.

Han är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Värmland och förbundets rovdjursexpert både regionalt och nationellt och har författat många inlagor när det gäller licensjakt och skyddsjakt. På onsdagsmorgonen, strax efter beskedet om regeringens utredningsuppdrag, deltar han i Mellanskogs skogsdag i Västra Ämterviks-trakten och får många frågor om han är nöjd nu när även S-regeringen vill minska vargstammen.

– Det positiva är att det nu finns en majoritet bland partierna som säger att vargstammen ska minskas. Det är det viktiga. Men egentligen tycker jag inte att det behövs fler utredningar.

Regeringens besked kom efter att en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott röstat för ett så kallat tillkännagivande att riksdagsbeslutet från 2013 om en vargstam omfattande max 170-270 djur gäller och att stammen snarast ska hållas nära den lägre siffran – alltså 170 vargar.

Ottosson inför riksdagsbeslutet: ”Vargen är inte utrotningshotad”

Naturvårdsverket får tre utredningsuppdrag av regeringen:

• Till oktober 2024 ska myndigheten utreda vad som krävs för att vargstammen ska kunna ligga i nivå med det intervall som riksdagen beslutat om.

• Till mars 2023 ska effektivare skyddsjakt och riktlinjer för densamma utredas.

• Till april 2024 ska det vara utrett vilka åtgärder som behöver vidtas om varg som har invandrat från Finland eller Ryssland ska kunna flyttas inom Sverige.

– Risken med att utredningarna inte ska vara klara förrän 2023 och 2024 är att det dröjer innan något händer. Men det borde betyda beslut om licensjakt på betydligt fler vargar, säger Gunnar Glöersen.

”Äntligen nyktrar de till”, säger Bertil Forsberg, tidigare ordförande för Jägareförbundet Värmland.
”Äntligen nyktrar de till”, säger Bertil Forsberg, tidigare ordförande för Jägareförbundet Värmland. Foto: HP Skoglund

Ska stammen minskas betyder det jakt på mer än hundra vargar kommande vinter.

– Sedan är frågan om Naturvårdsverket kommer att ge vägledning till länsstyrelserna inför besluten så att det inte blir olika, fristående myndighetsbeslut där, säger Gunnar Glöersen som menar att det borde betyda betydligt större tilldelning i licensjakt i Värmland till vintern.

– Vi har gått från sju till fjorton familjegrupper. Så det borde bli betydligt fler än de två halva revir vi hade i vinter.

Forshagahannen har barn på bygden: ”Valpar med två tikar”

– Äntligen nyktrar de till och ser till så att riksdagsbeslutet från 2013 fullföljs, säger Bertil Forsberg, tidigare ordförande för Jägareförbundet Värmland och värd för skogsdagen där Gunnar Glöersen deltar.

– Det är inte rimligt att en landsända ska bära hela vargproblemet.

Artikeltaggar

Djur och naturGunnar GlöersenJaktMiljöNaturvårdsverketRiksdagenVargarVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.