Nej, du vill inte ha en valp

Krönikor
PUBLICERAD:
Sigge, 1 år.
Foto: Privat
Det var många som passade på att skaffa en hund under pandemin.

Enligt Jordbruksverket registrerades 78 000 nya hundra i Sverige under 2021, vilket innebar en ökning med nio procent jämfört med året innan – och 25 procent mer jämfört med 2019.

Schäfervalpen Sigge flyttade in i huset där jag bor för drygt ett år sedan. Nu ska jag berätta hur det har varit: Jag skulle inte rekommendera det till nån. Ser du en valp och tycker den är gullig och skulle vilja ha en? Hejda dig.

Valpar har sylvassa tänder och om det finns små barn i hemmet kommer de att få lära sig det den hårda vägen. Valpar tuggar sönder det mesta, så som trappräcken, träpallar, och trallar, kuddar, mattor och gosedjur. Tycker du om att lattja med en boll i trädgården? Det gör valpen, den med de sylvassa tänderna, också. Kommer det ibland människor och hälsar på hos dig? Det tycker valpen är så kul att den gärna hälsar genom att hoppa upp i ansiktet på dem. Råkar du lämna dörren olåst någon gång? Kom ihåg att be om ursäkt till drabbade grannar och grannhundar. Tycker du om att dammsuga? Bra, för det kommer du behöva göra flera gånger om dagen – och ändå alltid ha ett hus fullt av päls och smuts. Gillar du att gräsmattan ser ut som ett durkslag? Kanon!

Och till alla personer som lever i en parrelation och vill att den ska bestå. Köp inte en valp mot din sambos vilja, om inte din sambo har ett tålamod av undertecknads kaliber.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.