Hoppa till huvudinnehållet

Efter infekterade konflikten: nu vill Yankee Car Club se mer ös i parken

Publicerad:
Arvika Yankee Car Club vill se en park som åter är fylld av folk.
Arvika Yankee Car Club vill se en park som åter är fylld av folk. Foto: "Marcus Bryngelsson/NWT Arkiv"

För en handfull år sedan kastades Arvika Yankee Car Club ut från Folkets Park i Arvika. Nu vill de se en nystart i parken.

– Vi vill att det ska bli rock and roll och dans i parken igen, säger klubbens ordförande Christian Ericson.

För några år sedan hände det grejer i Arvika folkets park. Det var spelningar, danser, motorträffar och en rad olika aktiviteter som lockade folk från när och fjärran. Men under de senaste åren har parken mer eller mindre legat i träda.

I alla fall enligt Yankee Car Club, som tidigare haft mer än ett finger med i parken.

– Vi hade ju lokaler i parken och vi var med och drog evenemang dit. Vi gjorde en massa saker tillsammans med parken och var med och ryckte upp den. Men sedan kom avundsjukan när vi fick publicitet för det vi gjorde, säger Christian Ericson.

Fick 80 000

Om det var avundsjuka eller annat som gjorde att den dåvarande styrelsen i Arvika Folkets Park bröt med Yankee Car Club finns det naturligtvis olika åsikter om. Klart är i alla fall att bilklubben kastades ut, vilket var ett ärende som gick hela vägen upp i hyresnämnden.

– Men innan det avgjordes så förlikade vi. Vi fick 80 000 kronor i skadestånd eftersom vi hade besittningsrätt, säger Christian Ericson.

Christian Ericson från Yankee Car Club vill se mer aktiviteter i Arvika Folkets Park.
Christian Ericson från Yankee Car Club vill se mer aktiviteter i Arvika Folkets Park. Foto: Kerstin Herö

Klart är också att det har varit öppna och irriterade sår mellan parterna ända sedan Yankee Car Club 2017 försökte skaffa andelar i parkföreningen. Först nekades de att köpa andelar och sedan, när de skulle få överta andelar som ägdes av verkstadsklubben på Volvo, så stoppades även det.

– De hittade på något formfel som gjorts när andelarna en gång överläts från IF Metall till verkstadsklubben, så då blev både vi och verkstadsklubben av med andelarna. Det har varit ett väldigt trixande hela tiden, säger Christian Ericson, som får medhåll av Lars Ensson, som har engagerat sig i folkparksfrågan.

”Kuppades in”

– Vid årsstämman 2017 så kuppades två föreningar som inte ens har organisationsnummer in, så att styrelsen skulle kunna behålla kontrollen av föreningen, säger han.

Det har varit bittra stridigheter kring Arvika Folkets Park under de senaste fem åren.
Det har varit bittra stridigheter kring Arvika Folkets Park under de senaste fem åren. Foto: Helena Karlsson

Enligt Lars Ensson så har det även varit många frågetecken kring hur det egentligen ser ut med andelsfördelningen i föreningen. Enligt honom har antalet andelar och antalet ombud blandats ihop, så att flera medlemmar har fått färre andelar än de ska ha.

Om detta har Ensson och Ericson skrivit en 63-sidig rapport som lämnats in till Arvika kommun.

– Andelsägare har blivit berövade på både andelar och röster. Det gäller även kommunens andelar i föreningen, säger Lars Ensson.

Men det är en beskrivning som föreningen själv inte håller med om.

Anmälde tjänstemän

Den infekterade striden kring folketsparkföreningen har även spridits in mot kommunhuset, där ett par privatpersoner, med Christian Ericson och Lars Ensson i spetsen, polisanmälde kommunala tjänstemän för de bidrag som delats ut till föreningen. Tjänstemännen friades, men Ericson vidhåller att bidragen varit för frikostiga och beslutats för lättvindigt.

– De har ju i princip inte gjort någonting i parken under de senaste åren. De har bara levt på bidrag i alla år och kommunen har inte sagt någonting, trots att de också äger andelar i parken. Jag tycker att det är ledsamt.

Efter alla år av stridigheter så hoppas nu Yankee Car Club på att det ska bli ändring på Arvika Folkets Park. Snart är det årsmöte i folkparksföreningen och Yankee Car Club vill att det ska bli en helt ny styrelse för parken.

– Det måste in folk som vill driva en förening och som vill utveckla parken, inte bara förvalta den. Vi vill ha en omstart i parken och då måste det in nytt blod, säger Christian Ericson, som är klar med vad han och Yankee vill att parken ska vara.

”Mötesplats för alla”

– Vi har sagt hela tiden att vi vill få dit både ungdomar och äldre och alla sorters kultur. Det ska vara allt från bilar till paletter och yoga. Det ska vara en mötesplats för alla.

Hoppas du att Yankee Car ska kunna vara en del av parken i framtiden?

– För oss är det viktiga att det händer någonting, det har vi sagt hela tiden. Det är det vi har kämpat för, men istället har vi fått gå den tråkiga vägen och skriva rapporter och anmäla. Om vi sedan är en del av parken eller inte spelar mindre roll, bara det blir aktivitet på platsen.

Kommer ni att sluta strida om det kommer en ny styrelse som gör en nystart?

– Vi har ju inte hållit på med det här för att vi tycker att det är så roligt, utan just för att vi vill se en förändring som gagnar Arvika och alla som bor här, unga som gamla. Blir det en förändring så behöver vi ju inte bråka mer.

Arvikaparkens ordförande ifrågasätter kritiken

Artikeltaggar

ArvikaArvikaChristian EricsonFöreningen Folkets parkNöje/KulturNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.