LEDARE: Vad får Karlstadsborna för hundratals miljoners överskott?

Ledare
PUBLICERAD:
Pengaregn i Karlstad i den styrande minoritetens budgetförslag.
Foto: Martina Holmberg / TT
Företrädarna för det blågröna minoritetsstyret i Karlstad radade upp sig i fredags för att berätta hur man framåt tänker spendera de senaste årens enorma överskott. Budgetförslag som mest troligt inte kommer att genomföras.

Nej då. Ledarsidan tar inte ut ett lokalt socialdemokratiskt maktövertagande i förskott. För det handlar inte nödvändigtvis om att den blågröna koalitionen förlorar makten i höstens val och en S-ledd koalition tar deras plats.

Men alla på plats i fredags kommer inte sitta med i ett samarbete, så mycket kan väl sägas vara säkert.

Dels försvinner kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser efter många år i toppen. I hans ställe läggs nu ansvaret för att pussla ihop ett nytt möjligt samarbete på en ny moderats axlar.

Men det är den ”lilla” dramatiken. Sett till opinionsläget i landet sitter varken Liberalerna eller Miljöpartiet direkt säkert vare sig i ett framtida samarbete eller ens när det gäller representation i kommunen.

Visst, det finns ingen kommunal spärr så mycket ska väl till om de båda partierna inte skulle kunna skrapa ihop till ett par mandat var i kommunfullmäktige, men vi vet att riksopinionen påverkar kommunvalet.

Ligger båda partier kvar på samma prekära läge i opinionen under sommaren, sitter väl resten av de blågröna och funderar på hur de ska få ihop tillräckligt med mandat för att kunna styra vidare. Och försvagas både L och Mp i samarbetet, kommer deras hjärtefrågor i budgeten verkligen prioriteras av övriga partier?

Hur kommer stödet för Sverigedemokraterna fortsätta utvecklas? Hur kommer de övriga kommunala partierna förhålla sig till dem?

Även här måste man snegla till rikspolitiken och fundera över hur de lokala moderaterna och kristdemokraterna ser på sina partiledare mingla allt mer obrytt kring SD-ledaren.

Centerpartiet på tal om ingenting, är det bara undertecknad som i långa perioder helt glömmer bort att de är representerade i Karlstad?

Karlstad kommuns ekonomi landade till slut på ett överskott på över 450 miljoner för ifjol. ”Vad fan får vi för pengarna?”, frågade sig många Karlstadsbor – och ledarsidan konstaterade, precis som när de blågröna i styret presenterade budgeten ifjol, att de under många år satt i system att underfinansiera viktiga verksamheter för att kunna gå ut och låtsas göra ”storsatsningar” när de allra mesta pengarna i själva verket kommer att gå till att täcka de årliga kostnadsökningarna.

Att de kommer undan med det år efter år är för att allt låter som så ofantligt mycket pengar. Tiotals miljoner hit och tiotals miljoner dit och hundratals miljoner för att bygga skola och ännu mer för arenor.

Men kommunbudgeten är trots allt på sex miljarder kronor – och överskottet från ifjol 451 miljoner. Det finns pengar. Pengar som borde ha kommit till användning ute i verksamheterna redan.

För skrapar man lite på ytan finns där under brister som helt enkelt inte tas på allvar.

Vad gäller den aviserade ”storsatsningen” inom skolan så är det dessutom bara någon månad sedan barn- och ungdomsnämnden förklarade att man behövde över 30 miljoner i tillskott enbart för att täcka kostnader för de lokaler, den personal och annat man redan har.

Blir det fyra år till på samma sätt?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.