Jiglind: En hyllning till våra föregångare

Krönikor
PUBLICERAD:
I dag skulle en av Sveriges främste målvakt genom tiderna – Pelle Lindbergh – fyllt 63 år.

Fyllt ja. I stället omkom han, på toppen av sin karriär, i en ynka ålder av 26. Det är ingen ålder, livet hade ju knappt hunnit börja. I stället tog allt slut mot en stenmur, i sin röda älskade Porsche.

Några månader tidigare hade han utsetts till NHL:s bästa målvakt, fått motta Vezina trophy, Philadelphia Flyers gick som tåget och ja, livet lekte.

När jag började stå i mål som liten flicka ville jag ha någon förebild som ingen annan hade. Jag fick se ett par klipp på Pelle och blev fast, trots att han omkommit fem år innan jag ens föddes. Jag kopierade hans spelstil, hans rutiner efter avblåsning och vattenflaskan på målburen skulle självklart ligga på plats. En grej 31:an var först med och som blivit ett arv för merparten av alla målvakter.

Jag vet dock att åren går fort. Hjältar, förebilder och viktiga personer i ens liv kommer och går. De bleknar eller ersätts av andra. Många ska framåt och uppåt i livet, hela tiden, utan andrum.

Men jag tror ändå att ibland stanna upp, titta tillbaka och minnas alla fina prestationer, gärningar, skratt och minnen våra förfäder faktiskt bidrog med inte är så dumt ändå.

Så i dag hyllar vi det förgångna! Grattis på födelsedagen Pelle, hoppas att du firar rejält däruppe i det blå!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.