Hoppa till huvudinnehållet

GP-guld till Karlstadsskytt: ”Riktigt häftigt”

Publicerad:
Morgan Johansson Cropper, Isac Ahlqvist och Per-Anders Lander tog lagguld i luftpistol i GP-tävlingen i Spanien.
Morgan Johansson Cropper, Isac Ahlqvist och Per-Anders Lander tog lagguld i luftpistol i GP-tävlingen i Spanien. Foto: Svenska Skyttesportförbundet

Per-Anders Lander från Säffle och tävlande för I2 i Karlstad var med och tog lagguld i luftpistol i tisdagens GP-tävling i spanska Granada.

– Det var riktigt häftigt, säger han.

Den blågula trion Morgan Johansson Cropper, Stockholm, Isac Ahlqvist, Lönsboda, och Per-Anders Lander, I2, finalbesegrade hemmanationen med 16–10.

Sverige ryckte åt sig en 8–0-ledning och såg ut att ta en utklassningsseger (först till 16), men spanjorerna knaprade in.

– Det var nervöst och spännande, men vi klarade av att hålla undan i alla fall och det var riktigt kul att få en guldmedalj, säger Per-Anders Lander, som dock inte är helt nöjd med sin egen insats.

– Jag sköt bra till att börja med, men sen var det tuffare på slutet. Isac och Morgan är lite mer rutinerade i finaler. Jag har aldrig varit i en sån här stor final utomlands. Gôtt ha dem vid sidan.

Per-Anders Lander tävlade individuellt i Granada också, men gick inte vidare till final.

Det färska guldet rankar 47-åringen högt under sin långa karriär.

– EM-bronset i mixed standardpistol 2019 slår högre, men det här var riktigt häftigt.

Det var också hans första Grand Prix-medalj.

SM har han vunnit i luftpistol.

Luftpistol är en OS-gren och att få uppleva ett spel är en dröm.

– Det är kanske lite sent, men naturligtvis är det den högsta visionen.

Du börjar bli för gammal?

– Nej, Skanåker höll ju på länge.

Legendaren Ragnar Skanåker var 62 i sitt sista av sju OS 1996. Nu, vid 87, har han fortfarande inte lagt pistolen på hyllan.

– Jag ser honom fortfarande på tävlingar och har skjutit några mot honom. Bland annat vann jag en fripistolsmatch i en SM-final mot honom, det var lite kul. Får se hur länge jag kan hålla på och hur långt jag kan komma.

Närmast laddar Per-Anders Lander sin grovpistol och standardpistol för Europacupen i Danmark den 10–12 juni.

Artikeltaggar

Per-Anders LanderSkytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.