Hoppa till huvudinnehållet

Demensvård i tiden: Här byggs hälsans hus i Charlottenberg

Publicerad:
Reporter Lars Swanö
Lars Swanö
lars.swano@vf.se
Nya lägenheter för dementa och förädlad i miljö både inne och ute är kärnan i expansionen av Petersborg i Charlottenberg där vårdcentralen på östra sidan byggs ihop med bostadshusen på västra sidan. Till glädje för kommunalrådet Johanna Söderberg (C) och Bertil Börjeson (HEL), ordförande i vård och stöd.
Nya lägenheter för dementa och förädlad i miljö både inne och ute är kärnan i expansionen av Petersborg i Charlottenberg där vårdcentralen på östra sidan byggs ihop med bostadshusen på västra sidan. Till glädje för kommunalrådet Johanna Söderberg (C) och Bertil Börjeson (HEL), ordförande i vård och stöd. Foto: Peter Bäcker

Hälsans hus ska stå för sina ord.

– Det här är en Edasatsning i framtiden, påpekar Bertil Börjeson som är ordförande för vård- och stödutskottet i kommunen.

Nya lägenheter för dementa och förädlad i miljö både inne och ute är kärnan i expansionen av Petersborg i Charlottenberg där vårdcentralen på östra sidan byggs ihop med bostadshusen på västra sidan om den statiska och rätt tråkiga asfaltsplattan som med tiden ska grönska.

– Det är poängen med de två huskropparna som ska byggas. Det blir en naturlig innergårdsmiljö för hyresgästerna, konstaterar Bertil Börjeson.

Det finns att behov att stilla inom demensvården i Eda, och snart ska det tillgodoses enligt kommunfullmäktiges beslut.

– En demensutredning om Eda kom fram till att den ska koncentreras hit, förklarar kommunchef Anders Andersson.

24 nya platser

24 hyresgäster skulle beredas plats i den största kommunala satsningen på länge i Eda. 170 miljoner i kronor räknat.

– Det är stort för oss, det är efterlängtat och välbehövligt. Vi måste ta hand om dementa personer med kvalitativ vård och absolut inte förvaring, underströk kommunalrådet Johanna Söderberg (C) innan hon skulle ta de symboliska första spadtagen i kollektiv anda med övriga politiker i styrgruppen, Bertil Börjeson och Odd Westby, samt demensvårdens personal.

De första spadtagen för Hälsans hus, 24 nya lägenheter för dementa och uppgradering av infrastrukturen i vårdcentralen samt övriga lokaler vid Petersborg i Charlottenberg.
De första spadtagen för Hälsans hus, 24 nya lägenheter för dementa och uppgradering av infrastrukturen i vårdcentralen samt övriga lokaler vid Petersborg i Charlottenberg. Foto: Peter Bäcker

Mikaela Lövkvist berättar för VF att ett 50-tal personer behöver insatser för demens.

– Behovet kommer att öka, och vi måste räkna med skörheten hos anhöriga som tar hand om de sina hemmavid.

Press på anhöriga

Orken hos anhöriga har naturligtvis sin gräns liksom att propsa på demensplatser vid äldreboenden Älvstranden i Åmotfors och Petersborg.

Där ska nya hälsans hus erbjuda 24 platser i det flotta ursprungsförslaget som ska genomföras i tre etapper och enligt projektledare Mats Melin uppgradering av ventilation, komfortkyla, sprinklersystem, sophantering samt ny entré för såväl demensboende som Edas fullödiga vårdcentral.

Här erbjuds somatisk vård för Edaborna men även tandklinik, familjecentral, fysioterapi, och öppen förskola. I samband med 170-miljonerssatsningen på Hälsans hus byggs en ny entré till vårdcentralen och lägenheterna för dementa.
Här erbjuds somatisk vård för Edaborna men även tandklinik, familjecentral, fysioterapi, och öppen förskola. I samband med 170-miljonerssatsningen på Hälsans hus byggs en ny entré till vårdcentralen och lägenheterna för dementa. Foto: Peter Bäcker

Allt väl så långt. Men den krassa verkligheten när spadtaget togs vid tolvslaget på tisdagen var att det gällde åtta platser för en enda etapp som politiken kommit överens om sedan S och SD avslagit ökad investeringsram med 48 miljoner.

48 miljoner fattas

122 miljoner kronor har kommunfullmäktige tagit i investeringsbudgeten för hälsans hus, byggd i tre etapper.

Men övriga 48 miljoner kommer politikerna inte överens om.

– Fråga sossarna, säger Johanna Söderberg.

– Vi har begärt en ekonomisk utredning för etapp två och tre. Jag tror på ett bra beslut av kommunstyrelsen den1 juni, säger socialdemokraten Odd Westby.

– Transparensen är viktigt, i styrgruppen är vi eniga, förklarar Bertil Börjeson.

Därmed kommer hälsans hus att förverkligas med första etappen klar om ett år och övriga två 2024.

Artikeltaggar

CharlottenbergVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.