Insändare: Inte båtbuss för alla

Insändare
PUBLICERAD:
Båtbussarna i Karlstad bör bli mer tillgänglighetsanpassade, anser insändarskribenten.
Foto: Tommy Andersson
Karlstads kommun stoltserar så med att vi har en fin båtbusstrafik. Många turister kommer hit för att åka på den fina Klarälven och se Karlstad från älvsidan.

Men inte ett ord talar eller skriver de om att personer med permobil eller annat fortskaffningsmedel för sin funktionsnedsättning, inte kan åka med båtbussarna. Inte heller de som bor i Karlstad och är skattebetalande i Karlstad kommun, kan inte heller åka med, fastän båtbusstrafiken är skattefinansierad till viss del.

Karlstads kommun skriver mycket smickrande och målande beskrivning om vilken underbar upplevelse det är att se Karlstad från vattensidan. Alla är välkomna att åka med, men har man problem med att gå, så får man ringa kommunen och be om lyfthjälp i båten. Permobilen eller annat fortskaffningsmedel för funktionsnedsättning, får stå kvar på kajen. När sedan ”kunden” kommer tillbaka till startplatsen för båtbussen, för att få hjälpt av båten.

Jag anser att det är en skymf och en dålig hantering från kommunen, när det är så att en person med en funktionsnedsättning, ska känna sig som en belastning för samhället år 2022.

Jag anser att detta borde anmälas till Diskrimineringsombudsmannen, att Karlstads kommun inte har kommit längre i den här frågan.

Än mer förundran blir jag, när jag tänker på att båtbusstrafiken utvidgas ytterliga till årets säsong med fler linjer till olika resmål inom och utanför kommunen. Syftet är bra men klyftan för alla som inte kan åka båtbussarna blir allt större. Det finns ”båtar” som tar långtradare och tåg, så kom inte och säg att det inte går. Finns viljan, så går det mesta att ordna och de som är funktionsnedsatta, ska inte känna sig som en börda för samhället. De har inte begärt att hamna i den situation som de befinner sig i och de ska heller inte bli påminda om att det bara är en del i samhället, som kan åka med båtbussen. Det känns inte bra, när de ser båtbussarna åka på älven under sommaren och den funktionsnedsatta inte kan åka med.

Som du säkert känner till, så är arbetsfördelningen inom kommunen följande. Tjänstemännens roll, är att verkställa det politiken beslutar

Därför det parti som vågar gå ut i årets valrörelse och lova att man kommer att se till att frågan blir löst kommer att få min röst och även många fler röster.

En som inte har åkt och vägrar att åka med båtbussen, så länge Karlstad kommun gör skillnad på folk.

Länge leve demokratin.

Willy Wahl

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.