Det grönskar ute i naturen

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Jens Buettner
Våren tog lite tid på sig i år, men nu börjar naturen vakna till liv och träden knoppas. Gräsmattorna börjar bli gröna och en och annan vårlök tittar fram.

Ute på min glasveranda växter det för fullt i alla planteringskärl och äggkartonger och det är snart dags för vissa av dem att dela på sig och planteras om i större krukor. Ännu tycker jag det är för tidigt att sätta ut dem i det fria. Nätterna är fortfarande kalla och här på Österängarna ligger lite is kvar i några diken.

I år har jag i varje fall hunnit med att förså en heldel blommor av olika sorter och färger. Självklart ska humlor och bin få sin sommaräng med massor av härliga blommor att samla pollen ifrån. Däremot verkar den basilika som jag sått ta tid på sig att gro. Det är första året jag provar att dra upp egen basilika, den krydda jag tycker nästan allra bäst om, så jag får väl se om jag kan skörda eget av min favoritkrydda.

Men en sådan vacker och grönskande trädgård som Susanne Nilsson i Säffle har och som ni kan läsa om i detta nummer, det kommer jag aldrig att få. Inte heller så mycket blommor att plocka till vackra buketter som Sommarlinden bjuder på.

Vår skogstomt med berg i dager ger inte den möjligheten. Det skulle gå åt alldeles för mycket jord för att kunna göra det möjligt. Den är förstås lätt skött, inga gräsmattor att klippa. Röjsåg och sekatör är det som behövs för att få det att se något så när ut. Sen räddar pallkragarna grönsakslandet och krukor för blommor hjälper till med blomprakten.

Sädesärlan trippar omkring och retar hundarna. Blåmesen bygger bo i holken och i vedboden har koltrasten hitta den perfekta vind och regnfria platsen att bygga bo i.

Koltrastens val av boplats gjorde återigen att resterande ved ute på backen inte kom in nu heller, när jag nu hade tänkt att det skulle passa. Men hon är förlåten och det är ju ett trevligt inslag i stället för ormboet som hindrade inforslandet av veden förra året. Ilskna huggormar som inte lät sig ens fångas av kommunens ormfångare bor säkert kvar och lägger nytt bo nu i år också. Så jag undrar när vår ved som ska värma oss nästa vinter kommer att komma in under tak.

Men det blir ett senare problem. Nu ska jag njutna av den sommar som står för dörren och bara må gott och lukta på min förhoppningsvis vackra blomprakt.

Koltrasten har byggt bo i vår vedbod och snart får vi höra de små fågelungarna "ropa" efter mat.

Läs reportagen från senaster Hem & inspiration här:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.