Hoppa till huvudinnehållet

Brandman hamnade i respirator efter gräsbrand: ”Väldigt otäckt”

Publicerad:
Gräsbranden som rasade ledde till att en av brandmännen på plats fick rökskador och fick läggas i respirator.
Gräsbranden som rasade ledde till att en av brandmännen på plats fick rökskador och fick läggas i respirator. Foto: Jørn Bærheim

I början av maj utbröt en gräsbrand vid Vitsand. En av brandmännen som var med på släckningsarbetet fick efter insatsen problem med andningen och fick läggas i respirator.

– Väldigt otäckt och ingenting som jag någonsin tidigare hört talas om, säger Peter Bergström, räddningschef i Torsby.

Det var egentligen ingenting speciellt med den gräsbrand som bröt ut i Vitsand, strax norr om Torsby. Cirka fyra hektar mark med fjolårsgräs började brinna och några hus hotades, men branden kom snabbt under kontroll.

Men efter insatsen blev en av brandmännen som var på plats dålig och fick uppsöka sjukhus. Där konstaterades att mannen hade förhöjda värden av kolmonoxid och problem med andningen och brandmannen fick sövas ned i respirator.

”Första gången”

Peter Bergström konstaterar att den till synes rutinmässiga släckningen fick ovanliga och allvarliga följder.

– Det är första gången som jag har varit med om någonting liknande och när jag har pratat med andra på andra stationer så säger de också att de aldrig har hört talas om att det blir sådana här följder. Men det visar hur farlig röken kan vara, även om det bara är gräs som brinner, säger han.

Peter Bergström, räddningschef i Sunne och Torsby.
Peter Bergström, räddningschef i Sunne och Torsby. Foto: Dan Enwall

Mannen väcktes upp dagen efter att han sövts och fick sedan ligga kvar på sjukhuset för observation under ett par dagar. I dag är han dock tillbaka i tjänst igen.

– Han är helt återställd och arbetar som vanligt. Men det är klart att det var otäckt det som skedde, säger Peter Bergström.

Hur kunde det här hända?

– Det är svårt att säga, men det var blåsigt och vinden vände och vred på sig, så till och från hamnade brandmännen i röken. Vi befinner oss ju hela tiden i gränslandet, så det är klart att man kan bli utsatt för rök, men det här har jag som sagt aldrig stött på tidigare.

Händelsen är anmäld till arbetsmiljöverket som ett olycksfall.

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusPeter BergströmTorsbyVitsand

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.