Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Visst sitter nån i Stockholm och bestämmer vilken politik OR ska driva

Publicerad:
Även Hagforsborna behöver vänner i Stockholm.
Även Hagforsborna behöver vänner i Stockholm. Foto: Daniel Olausson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje. VF delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.

Ingen sitter i Stockholm och bestämmer vilken politik vi ska driva i Hagfors, säger den nya ordföranden för Oberoende realister i Hagfors, i en intervju i SVT Värmland i dagarna.

OR siktar på egen majoritet i höstens kommunval – Socialdemokraterna, som petades från makten 2018, siktar i sin tur på revansch. Och eftersom det inte görs opinionsmätningar på kommunnivå så kan man i dag bara att gissa vilket parti som får chansen att jubla på valnatten.

Har SVT-reportern i sin artikel citerat Camilla Hülphers rätt, hävdar hon i intervjun tydligen även att OR:s styrka är att man inte har någon ideologi.

Det är ett otroligt besynnerligt budskap till väljarna under ett valår. Eller så vet man kanske inte riktigt vad ordet betyder.

För visst har OR en ideologi. Nedkokat till fem ord är det exakt samma som alla andra partier i kommunen: ”Göra det bästa för Hagforsborna”.

Det är definitionen av ”det bästa” och vägen man tänker sig ta dit, som skiljer partiernas ideologier åt.

Problemet för OR är att deras svar nog beror lite på vem i partiet man frågar. För detta är ju återigen en del av problemet lokala partier kan ha eftersom man ofta sluter upp kring några enskilda politiska frågor och kring ett par ledande partiföreträdare och får ta ställning i alla andra frågor lite allteftersom.

Det kan växla snabbt ibland och man kan, som OR har erfarenhet av, också tappa partiföreträdare och byta politik på vägen.

För vad som ofta motiverade bildandet av de nya partierna, frihet från hårda strukturer och kontroll av ett moderparti på nationell nivå, betyder också partiorganisationer som har svårare att stå pall för personkonflikter och avhopp.

Ett parti där partilinjen till slut tenderar att bli de åsikter som personerna i toppen torgför och ofta ensamt beslutar om – och där den som tycker annorlunda men inte får sin vilja igenom släpper allt och lämnar.

Så skrev ledarsidan i april när en av partiets grundare, Peter Åkerström, med dunder och brak meddelade att han lämnade partiet och alla politiska uppdrag efter en personkonflikt.

Men OR kämpar vidare.

Men visst sitter det politiker i Stockholm och bestämmer vilken politik OR ska driva i Hagfors. Till Hagforsbornas fördel dessutom. Statsbidrag kallas det. Viktiga satsningar som en majoritet i riksdagen tycker är så viktigt att det kommer alla kommuninvånare till del, att de skickar pengar från staten för att det ska kunna genomföras.

Satsningarna inom äldreomsorgen som OR kunnat göra de senaste par åren är bara ett av många exempel denna mandatperiod. Dessa är ju Hagforssossarnas partikamrater i Stockholm som möjliggjort genom att skicka extrapengar. De extra pandemipengarna de senaste åren är också en konsekvens av politiker ”sitter i Stockholm och bestämmer vilken politik vi ska driva i Hagfors”.

Vi kan väl påminna om det innan det styrande partiet får för mycket hybris. Det spelar också roll vem som sitter i Stockholm.

Socialdemokraterna i Hagfors styrs nu inte mycket mer från huvudstaden än OR. De styrs däremot av ett partiprogram som partiets medlemmar i gemenskap hamrat fram på kongresser i decennier efter decennier. Det är ingen svaghet det, utan visar Hagforsborna vad de kan förvänta sig.

Det är inte heller en svaghet att kunna ringa partikamrater i riksdagen, i partistyrelsen och till och med regeringskansliet för att berätta om kommunens speciella utmaningar.

Hagfors klarar sig inte utan vänner på högre ort.

Artikeltaggar

HagforsHagfors kommunLedareOberoende realisterSocialdemokraternaStatsbidrag