LEDARE: I går kväll fick Filipstad spela ”avskräckande exempel” i direktsänd tv

Ledare
PUBLICERAD:
Debattprogrammet Sverige möts, med programledaren Magnus Thorén, åkte till Filipstad för att prata flyktingpolitik och integration.
I går kväll åkte SVT till Filipstad för att direktsända en debatt om ”flyktingpolitiken och integrationen” med lokalpolitiker och arbetsgivare från kommunen – och ditskickade debattörer med heta talepunkter om hur mångkultur suger, hur viktigt det är att invandrarkvinnor slutar föda barn – och att kraven på invandrare är för låga.

Nej, det var inte en bra debatt. Visst, för den som orkade lyssna var det bra för hemmalaget som frontades av Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S) som med ett helgons tålamod inte minst lyckades avstå från att himla med ögonen åt allt asylboende-entreprenören Bert Karlsson slängde ur sig.

”Jösses vilket debattfiasko”, säger undertecknad som på onsdagskvällen premiärtittade på debattprogrammet Sverige möts.

Det utlovades en debatt om flyktingpolitiken och integrationen där alla gäster – och de var obegripligt många – fanns på plats i Filipstad som helt uppenbart skulle fungera som det ”dåliga flyktingexemplet” dit det kommit för många, där kommunekonomin förstördes och där integrationen inte funkade.

SVT valde fel kommun att debattera i.

De borde åkt till Danderyd, Lomma, Vellinge eller Lidingö istället. Fyra utmärkta ”dåliga exempel” där flyktingmottagningen och integrationen inte funkar alls. Långt sämre än i Filipstad.

Det är där man inte tagit emot sin del av mottagningen. Inte ens en bråkdel av sin del.

Detta trots att man är välmående, rika kommuner som också behöver ny arbetskraft i massor av branscher, inte minst inom omsorgen, men som helst ser att den arbetskraften pendlar in från angränsande kommuner. Bygga bostäder och erbjuda kommunal service till arbetarklass - än värre folk som kanske inte kommer ut i egen försörjning - nej det får andra göra.

Det är rent ut äckligt att det går att komma undan med sånt och att debatten om flyktingmottagningen liksom alltid landar i Filipstads knä ...

Men visst, 2015 och 2016 var galna år för svensk asylmottagning. Det känns ibland som att många redan glömt trycket vid gränsen då.

Bussar mötte upp asylsökande och skickades ut i den svenska höstnatten och visste när de började rulla, inte vart de förväntades ta vägen. Migrationsverket hade inte hittat nattboende än.

”Kör norrut så ser vi vad som kommer loss”, var beskedet till busschaufförerna.

Varenda igenbommad kursgård i obygden och vartenda slitet vandrarhem fick samtal - vartenda kommunalt bostadsbolag och varenda privat hyresvärd. Ändå räckte det inte.

Migrationsverket förhandlade med allt och alla.

De skrev på fullt allvar avtal med ett utländskt rederi om att köra ett gammalt kryssningsfartyg – tänk Finlandsfärja – med plats för 1700 personer till Västernorrland, lägga den i hamnen i centrala Härnösand och fylla med asylsökande. Avtalet sprack tackolov innan någon faktiskt flyttades dit, men ändå.

Härnösand i Västernorrland har nästan precis lika stor – eller liten – befolkning som Arvika.

Tänk er en Finlandsfärja med 1700 flyktingar instängda i små hytter tillbringa ett år i hamnen i Arvika i väntan på att asylansökan skulle behandlas… Och detta utan att kommun eller region haft minsta lilla att säga till om och ingen förberedelse för att hantera trycket på kommunal och regional service, omsorg och vård.

”Sverige tog emot för många”, säger en del. ”Resten av Europa tog emot för få”, menar andra. Frågar man SD skulle vi inte tagit emot nån.

163 000 personer invandrade till Sverige under 2016. Det är fler än något annat år i svensk historia. Ett exceptionellt högt mottagande motsvarande 1,6 procent av Sveriges dåvarande befolkning på nästan precis tio miljoner.

Hade de asylsökande fördelats jämnt över landet, hade Sverige fixat det. Kortsiktigt hade det varit kaotiskt, konstigt vore det annars. Men Sverige är både stort och rikt nog att svälja en befolkningsökning på 1,6 procent och klara utbildning, jobb och integration.

Filipstad hade då förväntats ta emot runt 170 asylsökande på ett år. Tufft för en liten kommun, men det hade gått.

Men det stannade ju inte där, det blev mer än tio gånger så många. Eftersom andra kommuner svek, duckade sitt ansvar och kom undan med det.

Och några år senare står partikamrater till de som styr i svikarkommunerna och förklarar på tv att det borde ställas hårdare krav på invandrarna.

Ja jösses.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.