Hoppa till huvudinnehållet

Sålt guldtröjor för miljonen – så satsar Färjestad vidare efter SM-guldet

Publicerad:
Färjestads vd Stefan Larsson och Lars Nyquist, säljansvarig i FBK-shoppen, konstaterar att guldtröjorna säljer som paraplyer i spöregn – redan nu har FBK sålt för över miljonen.
Färjestads vd Stefan Larsson och Lars Nyquist, säljansvarig i FBK-shoppen, konstaterar att guldtröjorna säljer som paraplyer i spöregn – redan nu har FBK sålt för över miljonen. Foto: Peter Bäcker

SM-guldet ger klirr i kassan för Färjestad.

T-shirts med ”Svenska mästare 2022” har redan sålts för över miljonen.

I en stor intervju berättar vd Stefan Larsson om bygget av en multiarena, damlagets förbättrade förutsättningar och hur välfylld plånbok Rickard Wallin får att värva för.

Larsson stod jublande glad i båset i Luleå och andades ut när Färjestad för första gången under hans tid i klubben nu blivit svenska mästare.

Fem dagar senare konstaterar klubbens vd att:

– Det går ut på det här, i slutändan. Vi tävlar, och att vinna är den ultimata kröningen på en bra insats från hela föreningen. Och det var längesedan vi gjorde det, så det här var en lättnad för allt och alla, säger han och fortsätter:

– Viktigt för föreningen. Viktigt för alla som jobbar runt föreningen, viktigt för våra fans och partners, viktigt för hockeyn i Värmland. Men även, ur ett större perspektiv, tror jag den här finalserien med den inramning som var har varit viktig för hockeyn i Sverige också.

– Det blir många nya förebilder som föds för nästa generation. Det jag blev mest tagen av på torget var alla spelare på scen med sina barn, när det springer omkring en liten illbatting med nummer elva på ryggen...

– Glädjen där och hela helgen har varit fantastisk. Det är många som längtat – nu har vi gjort det vi sagt: Att vi säljer känslor, vi säljer gemenskap och vi säljer ögonblick som vi kan minnas tillsammans. Nu har vi skapat nya såna.

Gör plusresultat

Och framgången skapar även förutsättningar för ny framgång.

Stefan Larsson har tidigare pratat om att varje hemmamatch i slutspelet genererar runt en miljon i vinst.

Och från att ha budgeterat med minusresultat på sex miljoner det här verksamhetsåret kommer det nu bli svarta siffror i bokslutet som presenteras på årsmötet i juni.

– Våra revisorer kommer i dag och sitter i tre dagar och går igenom bokslutet. Men det är klart, vi har nio i stort sett fullsatta slutspelshus. Det är klart att det ger en väldigt positiv inverkan och ger oss muskler att fortsätta utveckla verksamheten.

– Vi har en damsatsning vi ska pumpa upp några snäpp till, vi ska ha konkurrenskraftigt lag på herrsidan, det har gjorts investeringar i ledarstab redan nu på juniorsidan – och vi ska investera i vår arena så den även fortsatt står sig som en av de bättre i landet och Europa. Det här ger oss förutsättningar att fortsätta utvecklas.

För från att ha budgeterat med ett minus på sex miljoner kommer det nu bli ett plusresultat.

– Ja, det blir det, säger Larsson.

Har du någon aning med hur mycket?

– Ja, det har jag. En väldigt bra uppfattning. Men det tar vi på årsmötet, säger Larsson.

Flugit för miljoner

Ett långt SM-slutspel är inte bara ökade intäkter, det innebär även ökade kostnader.

Speciellt när motståndarna kommer från Skellefteå, Ängelholm och Luleå.

– Stor skillnad mot att åka till Jönköping och Stockholm som vi gjorde för något slutspel sen, eller ta sig till Göteborg. Buss för 25 000 istället för flyg för 350 000... Men, men – det får vi ta.

Men även bortsett från hemmamatcherna innebär framgången ökade intäkter. Som då försäljningen av souvenirer, där man kommer att spräcka budget något enormt.

– Oh ja. Det blir en trevlig summering. Guldtröjorna har sålt något så hysteriskt, säger Larsson.

”Lär beställa fler”

Lars Nyquist, ansvarig just för FBK-shoppen, berättar:

– Intresset sen i torsdags har varit helt magisk. Jag har ändå jobbat här i rätt många år, var med om SM-gulden 2006, 2009 och 2011 – och det var inte i närheten av det här, säger Nyquist och fortsätter:

– Då vann vi ju lite då och då, var i final vartannat år. Det här guldet var verkligen efterlängtat.

Direkt efter slutsignal började guldtröjorna tryckas, och redan dagen efter hade man 6 000 stycken.

– Vi har redan sålt 4 000 stycken och har ett lager på 11 000. Jag tror att vi kommer behöva beställa fler ändå. Varje order vi får inkluderar minst en guldtröja. Och inom kort får vi även en guldmugg och en guldhalsduk, men på dem var det lite längre leveranstid.

Med 250 kronor som pris för guldtröjorna innebär det att FBK redan sålt för bara såna för över en miljon kronor.

Råd med Curran?

Pengar som behövs i den satsning man vill göra. För satsas vidare, det ska det göras – slår Stefan Larsson fast.

Hur mycket pengar får Rickard Wallin att bygga med?

– Han behöver ha kapital med i nivå av det vi haft i år, eller mer. Det rustas och rekryteras överallt, och ekvationen jag sagt länge är att det finns två saker som styr resultat. Den ena är investeringspengar, den andra är verkningsgrad på det man investerar, säger Larsson och fortsätter:

– Har man mest pengar och högst verkningsgrad vinner man flest gånger, över tid. Så enkelt är det. Vi får statistik av ligan varje år och vet att vi i många år nu legat topp tre sett till investering. Och det finns ingen genväg nu heller. Samtidigt måste vi se till att verkningsgraden även den är bland de högsta. Ju mer trygg du är med den, desto tryggare är du att investera.

Så han har råd med Kodie Curran?

– Ha, ha, ha... Han har råd med det mesta, ”Walle”.

Får egna utrymmen

Men det är långt ifrån enbart på herrarnas A-trupp Färjestad vill satsa.

På damsidan är värvningen av värmländska olympiern Emma Murén ett tecken på vad klubben har för planer.

– Det satsas rättmätigt på damhockeyn på flera håll. Vill vi vara med där finns det ingen annan väg satsa. Och där tycker jag värvningen av Emma, och förhoppningsvis fler, visar vad vill. Superkul.

Hur mycket höjer ni dambudgeten?

– Ska man vara med och tävla, inte bara kvalificeras sig, utan vara med i toppen är det rätt så många miljoner som ska in i en damsatsning framöver. Och det är inte bara att satsa på truppen, det är allt runtomkring.

– Vi måste hitta en plattform där vi får med oss partners, publik och allt runt matcharrangemang på damsatsningen. Att vi får ett lyft av intresset i alla led.

Emma Murén är det första högkvalitativa nyförvärvet i Färjestads damsatsning.
Emma Murén är det första högkvalitativa nyförvärvet i Färjestads damsatsning. Foto: JOHANNA LUNDBERG

Och som en del i satsningen, till sist ska damerna få sitt egna omklädningsrum.

– Vi har en plan på att bygga om ett omklädningsrum till damerna. Det hänger lite på Tingvalla, vilka ytor vi får där och att det blir färdigt. Då kan vi flytta ut en del av ungdomslagen och bygga om. För vi är lite trångbodda, hur stor arena vi än har.

Byggstart inom kort

En arena som snart kommer börja bli större.

– Vi hoppas få igång bygget längs älven. Många delar ska in där, men framför allt gymmet på 500-600 kvadrat som vi längtar efter i vår verksamhet. Vi har ett styrelsemöte där på onsdagen, där hoppas vi ta ett beslut. Vi hoppas på byggstart inom två-tre månader.

Ett annat projekt som Larsson pratat om är ombyggnationen av Löfbergs Ice Arena, träningshallen, till en ny multiarena med plats för upp emot 3 000 åskådare.

– Pandemiåren satte de planerna på paus, nu får vi börja ta tag i det igen. Vi tycker att det är en fantastisk bra möjlighet för hockeyn såklart men också för andra idrotter. En evenemangsarena för hela stan som kan ta mellan 1 500 till 3 000 åskådare beroende på idrott.

Utbygget mot älven som Färjestad sätter igång med inom kort.
Utbygget mot älven som Färjestad sätter igång med inom kort. Foto: Peter Bäcker

– Så där gör vi en inbjudan till kommunen och andra idrotter, kan det vara så att det skulle kunna vara en bra facilitet som kan stå värd för annat än bara hockeyn? Vi äger inte frågan själva, där måste vi med andra idrotter och kommunen ta armkrok.

Ser du det som en arena som skulle kunna användas kontinuerligt av andra lag?

– I så fall är det en tävlingsarena där man har matcher som behöver den typen av publik. Landskamper i handboll, slutspelsmatcher i innebandy i en arena som är fullt tv-mässig. Sen skulle vi behöva spela hockey i den, såklart.

Larsson ser framför sig att juniorlagen skulle spela där, men även att damlaget skulle ha en del av sina matcher i den hallen.

– Den skulle kunna vara ett alternativ ibland för att få en bättre inramning. Dessutom skulle den fylla ett tomrum i Karlstad sett till en arena i den storleken. Karlstad CCC tar 1 600, Löfbergs tar runt 7 000 på konserter. Att få något däremellan skulle vara ett väldigt bra tillskott för stan.

Wallin om Johansson till NHL-ryktet – Curran och Lennström: ”Gör vad vi kan”Här är Gustav Rydahls nya miljonlön i New York – så många miljoner får FärjestadFärjestad klart för CHL – bossarna efter guldet: ”Det här är bara början”Guldmålvakten om framtiden: ”Jag hade gärna stannat”BILDEXTRA: Vilda firandet i omklädningsrummet – Färjestad mästare igen

Artikeltaggar

Färjestad BKFärjestad BK HerrIshockeySHLStefan Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.