Hoppa till huvudinnehållet

Snart kan elsparkcyklarna kosta – även för uthyrarna

Publicerad:
Karlstads kommun är på gång att införa tillstånd och avgift för den som vill hyra ut elsparkcyklar. Förhoppningen är att detta ska leda till bättre ordning.
Karlstads kommun är på gång att införa tillstånd och avgift för den som vill hyra ut elsparkcyklar. Förhoppningen är att detta ska leda till bättre ordning. Foto: Tommy Andersson

Den som vill hyra elsparkcykel får betala. Men snart får uthyrningsföretagen också göra det.

– Det är ett sätt att hantera så att de inte blir oproportionerligt många. Kostar det så tänker man efter innan man ställer ut elsparkcyklar, säger Henrik Lander (C).

Han är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden som denna vecka ska ta ställning till ändrade lokala ordningsföreskrifter för Karlstads kommun. Förslaget är att företag som vill hyra ut elsparkcyklar först måste söka tillstånd hos polisen och att kommunen sedan ska ta ut en avgift för upplåtelse av offentlig plats.

Redan i dag finns ett sådant system med taxor för torghandel, uteserveringar, uppställning av fordon och baracker vid byggen med mera. När det gäller elsparkcyklar föreslås taxan bli 1 700 kronor per fordon och år, vilket är ungefär vad Stockholms stad respektive Malmö stad tar ut.

”Vi tycker att det är en lämplig avgift”, säger nämndordförande Henrik Lander.
”Vi tycker att det är en lämplig avgift”, säger nämndordförande Henrik Lander. Foto: Tommy Andersson

– Vi tycker att det är en lämplig avgift. Elsparkcyklarna medför en del kostnader för kommunen. Till exempel när de måste flyttas inför gräsklippning eller snöröjning. Men det är också ett sätt att hantera så att det inte blir oproportionerligt många elsparkcyklar över tid. Kostar det så tänker man efter innan man ställer ut, säger Henrik Lander.

Taxan 1 700 kronor per fordon och år är avsedd för uthyrning som fungerar friflytande som i dag. Det vill säga att den som vill hyra en elsparkcykel hämtar upp den där den som hyrt innan lämnat den. Skulle något företag framöver vilja börja med uthyrning där man hämtar och lämnar elsparkcyklarna på fasta parkeringar föreslås taxan i stället bli 700 kronor per fordon och år. Men det har ännu inte varit aktuellt i Karlstad.

Tidigare i vår fanns signaler om att ytterligare uthyrningsföretag var på gång till Karlstad med ännu fler elsparkcyklar.

Elsparkcyklarna kan bli 600 fler i vår: ”Spontant känns det väldigt mycket”

– Men de har inte dykt upp. Så än så länge är det de tre företag som var med i fjol och antalet elsparkcyklar är ungefär detsamma, säger Henrik Lander.

Det vill säga strax under tusen, vilket med en avgift på 1 700 per fordon och år skulle ge kommunen cirka 1,5 miljon årligen i taxor. Skulle antalet elsparkcyklar öka till 1 500, som det såg ut i våras, skulle taxorna ge 2,7 miljoner kronor.

Täcker det kommunens kostnader för elsparkcyklarna?

– Ja, det tror jag att det gör, säger Henrik Lander.

Avgiften för uthyrning på offentlig mark tas ut av kommunen, men det är polisen som ska hantera tillstånden och tillsynen. Får de del av taxan?

– Nej, men så funkar all offentlig upplåtelse. Man ansöker hos polisen och så får kommunen godkänna. När det gäller tillsynen så har polisen ett sådant ansvar i dag utifrån trafiksäkerhet och ordning.

Henrik Lander berättar att kommunen också funderat på att göra som Stockholms stad och begränsa antalet fordon per uthyrare.

– De införde ett sådant system, men det överklagades av uthyrarna och ska avgöras i rätten nu. Så vi får se hur det slutar. Men egentligen är det ju ungefär så som vi gör med uteserveringar i dag. Där reglerar vi hur många kvadrat de får vara.

Men redan att göra uthyrningen tillståndspliktig ger kommunen verktyg, menar Henrik Lander.

– Innan polisen ger tillstånd får kommunen yttra sig och då kan vi neka. Till exempel om ett företag misskött sin uthyrning.

De nya lokala ordningsföreskrifterna ska klubbas i nämnden på onsdag och det råder full politisk enighet inför beslutet.

– Ja, det är en väldigt stor enighet både om att elsparkcyklarna är bra, men också att det behöver vara ordning och reda. Ambitionen är att få upp ärendet i kommunstyrelsen i början av juni och i fullmäktige i mitten av juni. Blir det inte överklagat kan nya föreskriften träda i kraft 1 augusti. Så då kan vi kanske få halva säsongen med de nya föreskrifterna.

Artikeltaggar

ElfordonHenrik LanderKarlstadTeknik- och fastighetsnämndenTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.