Hoppa till huvudinnehållet

Ny omikronvariant hittad: ”Man vet inte så mycket om den än”

Publicerad:
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, vittnar om att smittspridningen av covid-19 är nedåtgående, men det går långsamt.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, vittnar om att smittspridningen av covid-19 är nedåtgående, men det går långsamt. Foto: Tommy Andersson

Det första fallet av en ny omikronvariant har hittats i Sverige.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, tror att det bara är en tidsfråga innan den dominerar smittspridningen även här.

– Jag tror att det kommer att ske ett skifte. Det är det naturliga, att en virusvariant avlöser den andra.

Den nya omikronvarianten, BA.4, upptäcktes för första gången i Sydafrika i början av året. Mycket är fortfarande okänt kring viruset, men man tror att det är mer smittsamt än den variant som dominerar i Sverige för närvarande, BA.2.

– Man vet inte så mycket om den än. Men ingenting tyder på att BA.4 eller BA.5 ger mer allvarlig sjukdom än BA.2 som vi har – och det är ju positivt. Däremot tror man kanske att vaccineffekten är något lägre för BA.4 och BA.5. Men det är lite för tidigt att säga än, säger Anna Skogstam.

– Sen är den mer smittsam än BA.2 som ju i sig är väldigt smittsam.

Region Värmland har ännu inget dokumenterat fall av den nya varianten.

– Men sekvenseringarna, alltså utredningarna för vilket typ av omikron som finns, ligger man lite efter i för det tar några dagar innan man får svar. Men i nuläget har man inte hittat någon sådan hos oss.

När det gäller smittspridningen generellt i Värmland, berättar Anna Skogstam, är trenden sjunkande. Men det går långsammare än förväntat.

– Andelen positiva är förhållandevis lågt, men kurvan har planat ut och det har inte sjunkit nämnvärt de senaste veckorna.

Vad tror du om utvecklingen den närmsta tiden?

– Om det är så att BA.4 och BA.5 kommer förväntar jag mig en lugn sommar. Men i höst kommer smittspridningen att tillta och då är det väldigt viktigt att vi fortsätter med smittförebyggande åtgärder i vården med smittspårning.

Vad kan vi förvänta oss när det gäller vaccineringen?

– Helt klart kommer det fortfarande vara aktuellt att vaccinera sig mot covid under hösten. Och under sommaren har vaccinationmottagningarna öppet för de som inte har fått de doser som rekommenderas. Sen kommer Folkhälsomyndigheten komma med en plan relativt snart. Så vi får vänta på den och se.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetSmittskydd VärmlandSydafrikaVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.