Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Tävlingar skapar gemenskap i skolan

Publicerad:
Idrott är viktigt för ungdomars välmående, anser insändarskribenten.
Idrott är viktigt för ungdomars välmående, anser insändarskribenten. Foto: Grøtt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att tävla mellan skolor ser man mest på collegefilmer och i stort sett de flesta amerikanska filmer. Ett lokalt skollag är något vi sedan länge saknat. Gemenskapen, rivaliteten och den ojämförbara glädjen att få idrotta. Ett eller flera skollag, inom olika sporter skulle inte bara vara kul för enskilda individer, utan också för föräldrar, släktingar och kompisar. Utöver nöjet detta tillför, så är det också viktigt för elevernas motivation till skolan och deras välmående.

Den första fördelen, är gemenskapen och lagandan. Att tillhöra en grupp, är mycket viktigt för oss människor, då vi skulle kunna klassas som flockdjur. Gemenskapen och möjligheten att få träna med sina kompisar och sedan tävla tillsammans med dom som ett lag, ger eleverna en stark anledning till att närvara på skolan mer. Detta är något jag vet då jag själv är en 15-årig kille som har samma behov av att tillhöra en grupp.

De frågor jag är mest beredd att besvara, och vet att ni alla kommer fråga är; tiden, pengarna och utrymmet? Tre frågetecken jag gärna besvarar.

Vi börjar med tiden. När ska dessa träningar vara? Skoltid eller efter skoltid? Mitt svar är kort sagt, skoltid. Detta område kommer jag i senare argument gå in på, så fortsätt läs.

Fråga nummer två – pengar. Vart ska vi få pengarna ifrån? Sälja kakor, underkläder, tidningar eller varför inte toapapper. Här har vi fyra klockrena förslag på lösningar.

Nu till det sista frågetecknet – utrymmet. Vart ska eleverna träna? Här har vi två olika lösningar, till två olika väder. På sommaren finns det gott om gräsplättar och öppna ytor, och om detta ej funkar, så är jag övertygad om att närliggande fotbollsklubbar, kan låna ut sin plan några timmar i veckan för en rimlig summa pengar. På vintern så är skolans idrottshall första hands valet. Skulle detta krocka med andra lektioner, så får man helt enkelt lägga träningstiden lite senare på dagen.

Ytterligare fördel med att införa skollag är den glädjen den tillför. Detta har jag tidigare gått in på och kommer fortsätta förklara nu. Alla som bidragit till en vinst inom en lagsport, vet om den ojämförbara glädjen. Jag som 15-årig kille som sportat under hela mitt liv, vet att idrott är nyckeln till lycka.

Även här ser jag något som jag tror många kommer ifrågasätta. Dom som inte kommer med i laget? Vad händer med dom? Jag förstår att det må vara jobbigt att brinna för en sport och sedan inte komma med i skolans lag. Det enda jag kan hänvisa till här är att lag som är byggda för att vinna, måste släppa spelare för lagets bästa.

Till slut så är idrotten viktig för ungdomars välmående. I dagens samhälle så vet vi alla att många ungdomar har det tufft. Vuxna vet det såväl som vi ungdomar. Detta är också en av anledningarna varför vi ska ha träningarna på skoltid. Ett tydligt tecken på att skolledningen redan är medvetna om detta, är att vi för några år sedan fått mer tid till ämnet idrott. Anledningen bakom att vi fick mer tid till idrott är just den att vi behöver röra på oss, vi mår bra av det.

Jag tror mycket väl på att skollag kan påverka dagens elever på fler än ett bra sätt. Låt nu denna dröm komma till upplevelse och gör skolan roligare!

Låt skolorna tävla och inför skollag!

Tävlingsinriktad 15-åring

Artikeltaggar

IdrottInsändare